Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reakcija na članak “Film Zatrpana zemlja trebao poniziti BiH?!” autorice Besime Svrake, objavljenog u časopisu Weekend i na www.visoko.co.ba

Nedavni članak G. Besime Svrake o našem filmu “Zatrpana zemlja”, koji je objavio bh. časopis Weekend, je kao posljedicu imao određene negativne stavove čitalaca prema našem filmu. Ovim želimo dati naš stav prema ovome događaju. Kao prvo, došlo je do velikih nesporazuma u pogledu naših namjera za stvaranje ovog filma. Naš film, naime, tek ulazi u fazu produkcije. Mišljenje koje je G. Svraka stekla o njemu nakon gledanja puke najave, i čitanja sažetka koji je objavljen na Internetu jednostavno nije ispravno. Ovim želimo uputiti izvinjenje zbog činjenice da je opis filma dat na našem websiteu djelomično uzrokovao ovakav nesporazum. Mi imamo iskustva u radu kao profesionalni filmski stvaraoci u oblasti umjetničkog filma. Također smo i profesori na priznatim univerzitetima u SAD i Velikoj Britaniji. Sam film finansira Vijeće za istraživanja u umjetnosti i humanističkim disciplinama Ujedinjenog Kraljevstva (UK Arts and Humanities Research Council) i Fondacija Princeze Grace (Princess Grace Foundation) iz Sjedinjenih Američkih Država. Stoga osjećamo sramotu i iznenađenje što naš film porede sa Boratom. Naš umjetnički pristup filmskoj režiji se suštinski razlikuje od pristupa uvredljivih komedija i lažnih dokumentaraca. Naša namjera je da napravimo film o Visokom koji će biti kombinacija činjenica i mašte, ali ne po uzoru na Borata, već po uzoru na Federica Fellinija. Nemamo nikakvih namjera da ismijavamo niti da ponižavamo građane Bosne i Hercegovine. Gajimo veliko poštovanje prema Bosancima i Hercegovcima sa kojima smo radili, te se nadamo da će građani ove zemlje, a naročito čitaoci ovog članka, znati prepoznati našu umjetničku zamisao. 

Nadalje, mi već godinu dana sarađujemo sa bh. građanima u ovom projektu. U BiH smo prvi put došli u pratnji Dalibora Starea, koji je spomenut u ovom članku. Radi se o doseljeniku u SAD, koji je porijeklom iz Zenice, i koji trenutno živi u Njujorku. Od tada smo u velikoj mjeri impresionirani Fondacijom “Bosanska piramida Sunca”, te Semirom Osmanagićem. Priču ovog filma razvijamo sa jednim bh. scenaristom iz Visokog. Naš glavni glumac je također iz BiH. Produkcija filma počinje 30. avgusta ove godine, a njegova realizacija će ovisiti o podršci lokalne zajednice. 

Izuzetno smo spremni da detaljnije razgovaramo sa G. Besimom Svrakom i drugim predstavnicima medija o ovim pitanjima. Duboko žalimo zbog neugodnosti koje su zbog ovog slučaja nanijete našim prijateljima u BiH, te se radujemo što će putem lokalnih medija građani Bosne i Hercegovine čuti i naš stav.

Naša ekipa stiže u Bosnu i Hercegovinu 24. avgusta ove godine, te smo dostupni za intervjue sa medijima. Molimo da nas kontaktirate putem email adrese: contact@buriedland.com, ili putem telefona: +44 785 0411 662.

Sa iskrenim poštovanjem,

Steven Eastwood & G. Alan Rhodes