Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

GTZ i Općina Visoko u šestogodišnjem projektu razvoja privrede i turizma

Kako bi se poboljšali uslovi razvoja privrede i turizma na području općine  Visoko uskoro će biti formiran sektor za planiranje, projektovanje i lokalni razvoj kao i sektor koji će razvijati turističke potencijale koje ima Visoko i okolina.

 Nove će sektore podržati njemačka vladina organizacija GTZ koja se bavi temom lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja. GTZ je u BiH prisutan od 1996.g.i  sprovodi dosta projekata u oblasti katastara  i gruntovnica, unapređenje omladinskih struktura i  privrednog razvoja.

 

Prema riječima Kristijana Kaufholda, rukovodioca projekta GTZ-a u većini općina na području BiH primjetni su isti problemi koji su sadržani u realizaciji projekata, odnosno razvojnih strategija

U Visokom smo se odlučili, na osnovu razgovora, da će predmet saradnje biti unapređenje industrijskih zona, a druga je razvoj turizma na području općine.

Konkretne aktivnosti za industrijske zone je podrška općini u formiranju novog sektora planiranja, projektovanja i lokalnog razvoja,a u sferi turizma, želimo pomoći da prepoznatljivost na osnovu piramida iskoristimo za razvoj kompletnog turističkog proizvoda. Bit će potrebno usavršiti i institucionalni mehanizam, što znači da će biti potrebno formirati instituciju koja će razvijati turizam” – izjavio je Kaufhold.

 

Načelnik općine Visoko, Munib Alibegović izrazio je zadovoljstvo uočavanjem stvarnih problema s kojima se građani ove općine susreću.

“Prepoznati su naši stvarni i osnovni problemi te se nadam uspješnoj saradnji. Mi ćemo raditi na pretpostavljanju boljih uslova za stvaranje uslova za bolji razvoj malih i srednjih preduzeća s posebnim osvrtom na komunalne djelatnosti, ali i ekološki aspekt.

Novitet je da će uskoro biti formiran Zavod za planiranje i projektovanje u lokalnom razvoju što će nam biti od velike pomoći u daljem razvoju.

Turizam je nešto što bi nam trebalo donijeti dobit, ali i unaprijediti život u ovoj sredini. To do sada nismo iskoristili u potpunosti, jer mi pored  otkrića piramida imamo još turistički zanimljivih lokacija. Prepoznali smo kako institucionalizirati  ovu oblast na kojoj se još dosta mora raditi kako bi se iskoristili potencijali” – kazao je Alibegović.

 

Realizacija ovog projekta planirana je u narednih šest godina, a  uz općinu Visoko na području FBiH GTZ pomaže u razvoju privrede i turizma u Travniku, Zenici i Mostaru.