Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Film Zatrpana zemlja trebao poniziti BiH?!

Bosanci i Hercegovci zamalo su doživjeli još jedno poniženje. Ovaj put na globalnom nivou. Naime, filmska produkcijska kuća „Paradoks LTD Presents“ iz Velike Britanije, odnosno njena ekipa producenata Stevena Eastwooda iz Londona i Dalibora Starea iz New Yorka, na čelu sa Geoffreyem Alanom Rhodesom iz Toronta željeli su, slično kao što je to uradio Sacha Baron Cohen (Borat) u Kazahstanu, filmom „Buried Land“ ismijati i potpuno poniziti našu zemlju. Za to im je trebala poslužiti popularna Visočka dolina piramida, te građani ovog grada. Na sreću, u tome ih je spriječila ekipa Week& magazina.
U pompezno najavljivanom „velikom filmskom poduhvatu“, Visoko i njegovi građani prikazani su na, najblaže rečeno, gnusan način.
S ovim se složio i Semir Osmanagić, direktor Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, koji je od nas i saznao za pravi sadržaj trailera.
– Hvala, posebno vašoj ekipi, koja mi je skrenula pažnju na ovo. Trailer još nisam pogledao. Međutim, proičitao sam tekst i pravi sinopsis i nikako mi se nisu svidjeli. U ovom momentu vam, bazirano na onome što piše na njihovoj stranici, mogu reći da Fondacija Arheološkog parka Bosanska piramida Sunca neće izdati dozvolu engleskoj ekipi da snima film na lokaciji na kojoj mi istražujemo, niti ću ja u tome uopće učestvovati, ukoliko se ne promijeni scenarij. Jer, oni na jedan pristrasan i veoma gnusan način prikazuju cijeli projekt, ljude koji su bili uključeni u njega, te stanovništvo Visokog, rekao nam je u telefonskom razgovoru iznenađeni Osmanagić, kojeg smo zatekli u Beču.
Dodao je, kako je u međuvremenu razgovarao sa ljudima koji rade u kancelariji Fondacije u Sarajevu, u koju je iz Velike Britanije stigao zahtjev za dozvolu za snimanje filma.
– Odmah sam mojim uposlenim naložio da traže konkretan scenarij, jer, bazirano na onom što stoji na njihovoj internetskoj stranici, ne možemo izdati dozvolu za pristup arheološkim lokacijama niti za učešće ove Fondacije u svemu tome. Ukoliko se na korektan način prikažu BiH i njeni stanovnici, mi ćemo im izaći u susret. U suprotnom, neće dobiti podršku, istakao je Osmanagić.
Na pitanje kako je moguće da je uopće pristao na snimanje takvog filma, te kako je moguće da nije bio upoznat sa sinopsisom, odgovorio je da je britanska ekipa još prije godinu izrazila interes za snimanje filma, ali sa potpuno drugačijim sadržajem od onoga koji je prezentiran na oficijelnoj stranici filma, te da je snimanje trebalo početi krajem augusta.

– Način na koji su mi ga tada predstavili bio je slijedeći: rekli su da bi oni napravili jedan živi zid od stanovnika Visokog, od centra grada do Bosanske piramide Sunca, do iskopina, i da bi onda porazgovarali sa svakim koji je učestvovao u tom zidu. Meni se ta ideja tada učinila interesantnom. Međutim, ovo što sam danas (srijeda, 13.8.2008.) pročitao na njihovoj internetskoj stranici potpuno odudara od originalne zamisli i na jedan vrlo ružan način predstavlja ono što mi krvavo radimo. Ovuda su prošle stotine stručnjaka iz cijelog svijeta. Dok se ovo ne riješi, neće imati našu podršku, kazao nam je Osmanagić.

(Besima Svraka)