Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ASA Grupacija: Ove godine očekuju 850 miliona KM prihoda

Jučer u Sarajevu je predstavljeno poslovanje i planovi kompanija Prevent Cutting Visoko i Prevent Sarajevo, a sve u okviru SFF-a koji sponzorski pomaže i ova grupacija, kao društveno odgovorna firma.

 

Prevent Cutting d.o.o Visoko bavi se proizvodnjom auto presvlaka za vodeće proizvođaće automobila u Evropi i svoje proizvode u potpunosti izvozi, izjavio je jučer u ASA salonu u Sarajevu direktor ove firme Nedim Moranjkić.


 

„Naši vodeći kupci su Wolksvagen, Renault i Seat. Budući planovi su nam širenje vertikalnom integracijom i prema kupcima i prema proizvodnji materijala za auto presvlake, što podrazumijeva i dodatno zapošljavanje“, kazao je Moranjkić.

 

Prema njegovim riječima, Prevent Cutting trenutno ima nešto više od 400 zaposlenih, a kompletna Prevent grupacija u Visokom zapošljava oko 2.500 osoba. Naveo je da Prevent ostvaruje godišnji rast od oko 10 do 15%.

 

„Dobri rezultati u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su prvenstveno zahvaljujući vodećim brendovima Wolksvagena kao što su Tiguan i Passat, a koji su zabilježili značajan rast prodaje“, dodao je Moranjkić.

 

U ASA salonu koji je postavljen tokom trajanja Sarajevo Film Festivala na festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta, jučer su predstavljeni i poslovni rezultati kao i budući planovi još jedne članice Prevent grupacije, firme Prevent Sarajevo d.o.o Sarajevo koja se bavi konačnom proizvodnjom, odnosno šivenjem auto presvlaka.

 

„Mi smo i najmnogoljudnija firma u sastavu Prevent grupacije sa više od 1.800 zaposlenih“, kazao je direktor ove firme Kenan Nalbandić.

 

Prema njegovim riječima najveće povećanje nivoa proizvodnje u proteklom periodu zabilježeno je u programu Tiguana.

 

Glasnogovornik ASA grupacije Vedran Peršić je podsjetio da je ova grupacija prošle godine ostvarila prihod u iznosu od 702.000.000KM naglasivši da se ove godine očekuju prihodi od čak 850.000.000KM. Prema njegovim riječima ovo povećanje će biti ostvareno prvenstveno zahvaljujući otvaranje Preventove fabrike u Goraždu i dobrim rezultatima koje bilježe članice grupacije.

 

(Poslovne Novosti)