Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ASA Abanka leasing je u prvih sedam mjeseci plasirala 35 miliona eura lizinga

ASA Abanka Leasing je u prvih sedam mjeseci ove godine plasirala 35 miliona eura lizinga putem svojih finansijskih i operativnih proizvoda, a plan joj je da do kraja 2008. godine ova sredstva budu povećana na 50 miliona eura, izjavio je danas u Sarajevu, na festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta, rukovodilac sektora prodaje ove relativno mlade članice ASA grupacije Muamer Golubović. 
On je podsjetio da ASA Abanka Leasing ima ukupno 13 zaposlenika koji rade u poslovnicama u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli. 
Golubović je rekao da Federacija BiH još nema zakon o lizingu, ali da se njegovo usvajanje očekuje do kraja ove godine. 
“Donošenje ovog zakona će svakako olakšati i unaprijediti naše poslovanje. Zakon o lizingu je već na snazi u Republici Srpskoj (RS), a pošto mi djelujemo na teritoriji cijele BiH, veoma nam je bitno da ovo zakonsko rješenje bude doneseno i u drugom entitetu”, rekao je on. 
Golubović je kazao da ASA Abanka Leasing pruža usluge i izvan ASA grupacije. 
“Cilj nam je da se do kraja godine pozicioniramo i na ostale brendove, a to smo već uspjeli u oblasti finansiranja građevinske opreme“, rekao je rukovodilac sektora prodaje, te pozvao sve zainteresovane da im se obrate za poslovnu saradnju. 
ASA Abanka Leasing d.o.o. Sarajevo osnovali su ASA PREVENT grupacija i ABANKA iz Slovenije u maju prošle godine. 
Njegov finansijski lizing omogućuje klijentima da brzo, povoljno i bez dodatnih garancija dođu do željenog osnovnog sredstva, odnosno predmeta lizinga. 
Za vrijeme trajanja ugovora o finansijskom lizingu, predmet lizinga je u ekonomskom vlasništvu primaoca lizinga i vodi se u poslovnim knjigama primaoca lizinga. 
Kada je u pitanju operativni lizing, primalac, nakon otplate posljednje rate lizinga, vraća davaocu lizinga predmet lizinga i pristupa nabavci novog, bez brige o prodaji starog. 
Za vrijeme trajanja ugovora o operativnom lizingu, predmet lizinga je u vlasništvu davaoca lizinga i vodi se u poslovnim knjigama davaoca.