Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izmjene odluke o učešću u troškovima zdravstvene zaštite

Vlada Zeničko dobojskog kantona (ZDK) prihvatila je na jučerašnjoj sjednici  Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite, saopćeno je danas novinarima u Zenici, javio je dopisnik Agencije ONASA. 
Novim izmjenama od plaćanja spomenutih troškova biće oslobođeni svi invalidi sa procentom invalidnosti 40 posto i više, penzioneri čije penzije ne prelaze 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH iz prethodne godine, te bivši logoraši, koji će svoj status ubuduće dokazivati putem svojih udruženja, odnosno Saveza logoraša BiH. 
Vlada ZDK je jučer dala i saglasnost za uplatu 141.340 KM za građevinske radove druge faze rekonstrukcije ambulanti porodične medicine na području ZDK, u okviru nastavka sufinansiranja projekta “Jačanje zdravstvenog sektora”. 
Riječ je o projektu kojeg su na prostoru cijele Federacije BiH pokrenuli Federalna vlada, Federalno Ministarstvo zdravstva i Međunarodna asocijacija za razvoj (IDA). 
Sredstva za ove namjene obezbijeđena su kreditnim sporazumom između Vlade Federacije BiH i IDA-e, s tim da kantoni iz svog budžeta projekat finansiraju sa 30 posto sredstava.