Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Odobren prvi kredit iz Kreditno-garancijskog fonda

 

Na današnjem zasjedanju Upravljačke jedinice Kreditno-garancijskog fonda Zeničko-dobojskog kantona donijeta je odluka o dodjeli prvog kredita i to firmi AM-Trade“ d.o.o. Žepče u iznosu od 50.000 KM. Ta sredstva vlasnik pomenute firme upotrijebit će za nabavku mašina za proizvodni program rešetkastih drvnih krovnih nosača, tzv. bindera.

Kako je već poznato, Vlada Ze-do kantona formirala je Kreditno-garancijski fond u visini od 1,5 miliona KM koji se pojavljuje kao instrument usmjerenog ekonomskog razvoja s ciljem pojeftinjenja kapitala za mala i srednja preduzeća. Fond je formiran u saradnji sa Investiciono-komercijalnom bankom d.d. Zenica.


 

Na ovaj način Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastoji stvoriti bolje uslove i olakšati razvoj postojećeg ili započinjanje novog biznisa, prvenstveno u oblasti proizvodnje. S obzirom na izuzetno povoljne uslove dobijanja sredstava iz ovog Fonda, poput niske kamatne stope i dugog grejs perioda, te fleksibilnih uslova za osiguranje kredita, Vlada Ze-do kantona uvjerena je da će ovi uslovi sada privući i druga privredna društva da apliciraju za ove kredite.

 

Inače, najveći iznos kredita koji se dodjeljuje je 50.000 KM za razvoj proizvodnih djelatnosti koje će rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta i izvozom. Javni poziv za dobijanje sredstava Kreditno-garancijskog fonda još uvijek je otvoren pa se pozivaju privrednici da apliciraju za ovu vrstu kredita koju daje Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Zainteresovani mogu da dobiju sve informacije o kreditu u u Biznis servis centru Vlade ZDK i Investiciono-komercijalnoj banci Zenica, partneru Vlade u ovom kreditnom aranžmanu.

 

Press služba