Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I bi emisija na Radiju Q, i bi Vedran, i bijahu pitanja slušalaca, i osta smrad iz Preventa

Nakon nesnošljivih smradova koji nas ubiše ovih vrućih ljetnih dana zbog kojih nismo u stanju normalno sjediti u vlastitoj kući, nakon stotina stranica raznoraznih izvještaja koje pročitah o (ne)štetnosti “muljnog kolača” i obećanja da će menadžment Preventa ipak malo ozbiljnije i društveno odgovornije reagovati na stanovništvo koje brojno najviše čini ono što se Preventom zove (ali i najviše udiše sporne “mirise”), desilo se ništa.


 

Naredni korak bi trebao biti da 25 vijećnika i načelnik Općine ne prihvate izvještaj Preventa koji je dat kao objašnjenje kako smradovi nisu štetni, i bez obzira i ako nisu štetni po ljudsko zdravlje, da se traži maksimalno smanjenje emisija tih smradova  koliko god hiljada eura to koštalo firmu koja zapošljava 20% visočkog stanovništva. Nakon toga u cilju opšteg interesa iz budžeta treba izdvojiti sredstva za nezavisno i stručno istraživanje štetnosti zraka u Visokom, ako ništa da građani mirnije spavaju, a i da Prevent može dalje normalno bez bilo kakvih pritisaka da nastavi sa radom što je opet obostrani interes.

 

Ono što ne bi trebalo da se desi, jeste da nam opet Adnan Smailbegović dođe gotovo nepozvan( kao prošli puta kada je protekcijom Rašida Kalote, sam sebe pozvao na Sjednicu vijeća) i održi nam 45 minutnu prezentaciju nečega o čemu vijećnici i građani nemaju pojma. I u interesu Preventa i u interesu građana Visokog je da nezavisna agencija, ma koliko koštala, izvrši analizu štetnosti i otkloni određene sumnje, odnosno „natjera“ rukovodioce Preventa da se ozbiljnije pozabave svojim (ne)štetnim otpadom.

 

Za realizaciju svega sačekat ćemo do septembra pošto u augustu nema sjednica vijeća zbog „zasluženih“ godišnjih odmora vlasti u Visokom. Od septembra nam neće ni smrditi do maja iduće godine, tako je pokazala praksa, ali to ne bi smio biti alibi vijećnicima da se ovom problemu posvete površno i ostave ga novoj strukturi vlasti da riješava.