Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Arheolog Mirsad Sijarić: “Ja ću dati sve od sebe da se iskopavanja ne nastave”

Radio Q je jutros prvi objavio informaciju o vandalizmu koji se desio na lokaciji “Kraljevskog Grada Visoki”. Prilikom dolaska na samu lokaciju u 07.00 sati arheolog Mirsad Sijarić nije mogao skriti svoje razočarenje onim što je vidio, njegovu prvu izjavu prenosimo u cijelosti:

 

“Jutros po dolasku na lokalitet zatekli smo velika oštećenja na strukturama koje smo iskopavali zadnjih mjesec dana, do oštećenja sasvim sigurno nije došlo slučajno, obim oštećenja je izuzetno veliki što nam govori da je za ovo bio angažovan veći broj ljudi. Velika količina kamena je obrušena i pomjerena sa mjesta, najveća oštećenja su nastala u cisterni koja je služila za sakupljanje vode i na bunaru koji se nalazi u cisterni. Šteta je veća tim prije jer se radi o jedinstvenom primjerku, trenutno jedinom koji imamo u BiH, gdje smo mogli izvršiti rekonstrukciju načina srednjovjekovne gradnje i obezbjeđivanja vode jednom gradu koji nema svoj izvor”.


 

O kakvoj se konkretno šteti radi?

 

– Ovdje se radi o čistoj kompaktnoj glini debljine 1 metar koja je tu stajala 500 godina kroz koju smo mi u prosjeku od pola metra radili deset dana. Da smo mi htjeli ovo napraviti morali bi raditi deset dana da napravimo ovoliku štetu. Srednjovjekovni gradovi se inače ne iskopavaju zbog toga što su to izuzetno skupi projekti. Znači ovaj projekat vrijedi više miliona maraka da bi se izveli svi potrebni radovi do kraja. I kada se odluči da se krene u takav projekat onda se maksimalna pažnja mora posvetiti konzervaciji, što je izuzetno skupo. I sada se daje toliki novac za konzervaciju da bi se to uništavalo, to je sramotno, to je tolika sramota za BiH da se to ne može porediti ni sa čim.

 

Mislite li da je onaj ko je dolazio da ovo uradi tačno znao gdje treba napraviti štetu?

 

– Pa sigurno, nije ovo uostalom prvi put. Prošle godine se desilo nešto slično s tim da je ovo neuporedivo većeg obima, mnogo značajnije. Znate, vi srušite Stari most, napravite ga ponovo, ali to više nije Stari most. E ovo je isti slučaj.

 

Koliko će ovaj vandalizam uticati na daljnje istraživanje, odnosno šta sada sa ovim srušenim dijelom?

 

– Ništa, ovo sada možemo samo pomaknuti. Međutim što se mene lično tiče, ja ne odlučujem da li će se otkopavanja nastaviti ili neće, ja ću dati sve od sebe da se iskopavanja ne nastave jer zaista nema smisla da se javni novac, javna sredstva troše na nešto, a poslije da se to sistematski uništava. Znači to apsolutno nema nikakvog smisla. Što se mene tiče ja ću sugerirati Zemaljskom Muzeju da obustavi radove, isto ću sugerirati Zavodu za zaštitu spomenika i preko njih Federalnom ministarstvu za kulturu i sport koje finansira sve ovo, jer nema smisla. Zašto ne bi ovaj novac preusmjerili u neke druge gradove, neke druge lokalitete, za veće potrebe? Na kraju imamo toliko gladnih, žednih i nezaposlenih i bolje je davati njima novac nego za nešto što ćemo uništavati.

 

Da li je malo nelogično imati jedno ovakvo arheološko blago, a pri tome nemati neku zaštitarsku agenciju koja bi čuvala lokalitet?

 

– Znate šta, ova se nigdje u svijetu ne dešava. Ovog zaista nema nigdje. Mi smo vršili obezbjeđenje lokaliteta, niti jedan dan nismo sišli odavde da nismo ogradili čitav prostor koji se istražuje zaštitnim trakama upozorenja, jedino što nam preostaje je da postavimo bodljikavu žicu i da postavimo mine, mislim nema drugog rješenja. To jednostavno niko ne radi, niko, ovo je prvi slučaj u svijetu  i da su moje kolege čule da se ruši arheološki spomenik bez ikakvog razloga. Niko ovdje ne pravi put, kuću ova lokacija nikome ne smeta. Od ovoga brda se jedino pokušava napraviti piramida i sav taj cirkus. To je jedina smetnja. Suludo je da mi angažujemo policiju da čuva nešto od nas samih.