Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Skandalozno: Vandali napravili neprocjenjivu štetu na Starom Gradu Visoki!!! (FOTO)

Na lokalitetu arheološkog nalazišta Starog Grada Visoki, stručno osoblje i radnici jutros nisu mogli da vjeruju šta su zatekli. Kako se sumnja, organizovana grupa vandala srušila je i trajno oštetila mjesto istraživanja. Konkretno radi se o tzv. bunaru za akumulaciju vode koja se gotovo savršenim metodama tog vremena pročišćavala i kasnije koristila. Vandali su u bunar bacili veliku količinu kamenja, dok su jedan cijeli glineni zid srušili. Prva mišljenja kažu da to nikako nije moglo uraditi jedno lice, nego samo više njih, radnici čak sumnjaju da se radi i o postavljanju eksplozivne naprave jer je nemoguće ljudskim naporima načiniti toliku štetu.

Arheolog Mirsad Sijarić odmah po izlasku na lokalitet istraživanja pozvao je policiju da izvši uviđaj u 06.53 sati, a ovi su se pojavili u 08.40 sati. Nakon ove u praksi neviđene situacije prema riječima arheologa Sijariča, kako ističe svojim kolegama će predložiti obustavu radova, koji u Visokom očito nemaju smisla.

Mirsad Sijarić je dao i izjavu za Radio Q koju ćemo uskoro objaviti, slike skrnavljenja pogledajte u sekciji “Foto Korner”.