Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Fondacija APBPS: Oponenti ne odgovaraju

 

U februaru 2008. najavljeno je održavanje Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida u Sarajevu krajem augusta. Predsjednik Konferencije, ugledni egiptolog i istraživač piramida, dr. Nabil Swelim tada je direktno, putem e-maila, pozvao oponente projekta arheologa dr. Blagoja Govedaricu i geologa dr. Sejfudina Vrabca da prisustvuju Konferenciji. Uz pismo je poslao i svoj arheološki izvjestaj na 50 stranica o svojoj radnoj posjeti bosanskim piramidama. Pri tome je dr. Swelim naglasio da je “ovaj naučni skup odlična prilika da oponenti izlože svoje naučne argumente, ako ih imaju, u prilog svojim tvrdnjama da u Visokom ne postoje piramide.” Niti dr. Govedarica niti dr. Vrabac nisu odgovorili na ovaj poziv. 

U proteklih šest mjeseci, na službenoj web stranici Konferencije (www.icbp.ba) stoji javni poziv zainteresovanima za prisustvo naučnoj Konferenciji. Međutim, oponenti projekta nisu iskazali interes da prijave svoje referate. Krajem jula 2008. dr. Swelim je još jednom dobronamjerno pozvao dr. Govedaricu, dr. Vrabca, gospođu Kujundžić-Vejzagić, dr. Lovrenovića, gospodina Grahovca, gospodina Rosea, dr. Novakovića i dr. Hardinga da uzmu učešća u šestodnevnoj Konferenciji u Sarajevu.

Ponovo oponenti šute!

Na direktan upit novinara FENE dr. Govedarica je odgovorio da mu datum održavanja Konferencije ne odgovara jer se tokom ljetne sezone ne zakazuju arheološki skupovi. Nevješt izgovor dr. Govedarice ogleda se u činjenici da je u julu ove godine održan Svjetski arheološki kongres u prisustvu više od 2.000 arheologa „usred arheološke sezone“.

Dr. Govedarica je očigledno smetnuo s uma i da je Evropska arheološka asocijacija održala svoj skup u septembru prošle godine u Zadru. Podsjećamo, tada je dr. Govedarica licemjerno pozvao Semira Osmanagića da dođe na skup koji je počinjao slijedeći dan, mada je znao da je Osmanagić tada bio u New Yorku na ranije zakazanoj prezentaciji. Pri tome dr. Govedarica nije bio u organizaciji tog zadarskog arheološkog skupa, niti mu je prisustvovao, a „nudio“ je Osmanagiću da se tamo nepozvan pojavi.

Za razliku od dr. Govedarice, predsjednik sarajevske Konferencije dr. Swelim je pozvao dr. Govedaricu na skup šest mjeseci unaprijed garantirajući mu vrijeme za izlaganje argumenata, naravno ukoliko ih posjeduje.

Ove činjenice dovoljno rječito govore o dva stručnjaka i njihovoj etici i struci.

(Press Fondacije APBPS)