Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

www.pincom.info: Novinarka Fene priznala prevaru?!

Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca ponovno pokazuje kako se nemarno odnosi prema javnosti. Naime, nakon što smo pisali kako je objavljena vijest o novom otkriću, koje je ustvari bilo staro skoro dvije godine, na Internetu se pojavio još jedan dokaz kako se Fondacija „igra“ s medijima i javnošću.

Tako je jedan blog objavio mail djelatnice agencije FENA koja piše Semiru Osmanagiću kako funkcionira njezina suradnja s izvjesnim Marijem iz Fondacije. Iako bi zadaća agencije i agencijskog novinarsvta trebala potpuna objektivnost, mail pokazuje kako to ovdje nije slučaj.

Poželjevši mu dobro jutro, zahvaljujući mu se za osmijeh, novinarka piše kako ipak „više voli surađivati“ s Osmanagićem.

– Funkcioniramo tako da mi Mario pošalje informacije, ja napišem saopćenje ili vijest, pošeljem njemu a on ga vrati na FENIN službeni mail pa onda izgleda kao da se Fondacija oglašava, stoji u mailu.

Ono što je najzanimljivije piše na kraju maila: Eto, varamo za dobrobit istine.

Novinarka je priznala prevaru, ali u njezinoj agenciji tvrde kako ona nema nikakve veze s Fondacijom.


Preslik maila objavljenog na blogu

– Fena ne prati projekt piramida više nego drugi mediji. U posljednjih godinu dana određena priopćenja prenesemo u OTS sustavu kojega su oni pretplatnici, a u tom sustavu za sadržaj odgovara isključivo onaj koji je autor, kazao je za Pincom.info glavni urednik agencije Zoran Ilić.

Urednik kaže kako ne zna je li novinarka autorica spomenutog maila, ali kako njezin zadatak nije Fondacija.

– Što se tiče uposlenice FENE doista ne znam je li ona autor toga maila. Inače ona ne prati Fondaciju niti čak njihove pressice, tvrdi Ilić.

Tekstovi u OTS servisu, kako stoji na stranicama agencije, „prenose se od riječi do riječi, ne mijenjaju se sadržajno niti podliježu uredničkom redigiranju“, što čini se kod Fondacije nije pravilo.

 (pincom.info)