Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ibrahim Spahić: Telegram sućuti porodici Gordane Muzaferije

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) i direktor Festivala Sarajevo “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić izrazio je saučešće porodici Gordane Muzaferije, koja je preminula jučer u 61. godini, nakon duge i teške bolesti. 
“Gordana Muzaferija ostavila je iza sebe izvanredan stvaralački opus i neizbrisiv trag u pozorišnoj zajednici i na Univerzitetu u Sarajevu. Autor i univerzitetski profesor, čija će se djela koristiti kao gradivo za nove generacije mladih stvaralaca. Gordana Muzaferija će ostati u sjećanju kao izuzetna ličnost koja je čitav svoj život posvetila teatru”, napisao je Spahić, saopćio je IPC. 
Gordana Muzaferija je rođena 27. februara 1948. godine u Oštarijama kod Ogulina, Republika Hrvatska, ali je najveći dio života provela u Visokom, gradu čijem je kulturnom, a posebno pozorišnom životu snažno doprinosila još od vremena rane mladosti i volonterskog rada u visočkom amaterskom teatru “Total”, zajedno sa ocem Zaimom Muzaferijom, bardom bh. glumišta. 
Bila je najistaknutija ovdašnja stručnjakinja u oblasti proučavanja bh. i uopće južnoslavenske dramske književnosti i teatra, što je od 1984. godine i predavala na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, dok je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu predavala hrvatsku književnost 20. stoljeća. 
Autorica je više od stotinu zapaženih znanstvenih studija, ogleda i članaka objavljenih u referentnim publikacijama u zemlji i inozemstvu. 
Posljednji ispraćaj profesorice Gordane Muzaferije biće održan sutra na Gradskom groblju u Visokom, u 17.00 sati. 
Prevoz je osiguran ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, iz Ulice Franje Račkog, u 15.00 sati. (ONASA)