Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nagrađeni najbolji u Kaknju

 

U sali Opštine Kakanj održana je prezentacija aktivnosti Organizacionog odbora za provođenje akcije izbora najljepših balkona i okućnica, te svečanost dodjele nagrada. Posebna nagrada za angažman dodijeljena je NVO Alternative Kakanj. Diploma, novčani iznos od 300 KM i knjiga “Vrtna arhitektura bosanskih avlija” za osvojeno prvo mjesto u kategoriji “Najljepše okućnice” pripali su Nihadi Berbić, za osvojeno drugo mjesto Muliji Haračić iz Dumanca uz diplomu i knjigu dodijeljen je novčani iznos od 200 KM, a za treće mjesto Ševali Kulović je dodijeljen novčani iznos od 150 KM. Za najljepši balkon proglašen je onaj kojeg brižno uređuje Nijaz Čabaravdić iz Slijevnica kojem je uz knjigu i diplomu dodijeljen i novčani iznos od 200 KM, drugo mjesto u kategoriji “Najljepši balkoni” pripalo je Samiji Kubat koja je nagrađena sa novčanim iznosom od 150 KM. Dodijeljene su i dvije treće nagrade. Naidi Kaldžija i Enveru Gogi dodijeljen je iznos od 100 KM. Prema odluci Organizacionog odbora najljepši je prilaz zgradi T 37 u ulici 7. muslimanske brigade, a najuređenija je Mjesna zajednica Kraljeva Sutjeska.

Semka Zaimović iz Bijelih Voda za najljepše uređeno dvorište vikend kuće dobila je kosilicu koju je donirala Termoelektrana Kakanj.Dodijeljene su i 4 nagrade u vrijednosti od 45 KM (kolotura sa crijevom za navodnjavanje – donacija JP “Vodokom” Kakanj), novčani iznos od 50 KM i knjiga. Dobitnici su Remzija Veispahić iz Zgošće i Masija Suljić iz Sljevnica za očuvanost autohtonih vrsta biljaka, Senad Šišić za kreativnost, Omer Obralija iz Obara za primjer pravilnog planiranja sadnje.

U kategoriji “Najljepši poslovni krug” priznanja su dodijeljena privrednim subjektima: Delibašić Poliuretani, Delta Petrol, GMK, Hotel Premium, Tvornica cementa Kakanj.

Posebna nagrada za angažman u očuvanju i uređenju okoliša dodijeljena je NVO Alternative Kakanj za učešće u izradi LEAP-a, za aktivnu ulogu u zagovaranju za proglašenje planine Tajan “Spomenikom prirode”, za projekte i akcije: “Drvored lipa na ulazu u Kakanj”, “2007 ruža za Kakanj”, “Izgradnja dječijeg igrališta u Čatićima”, te za radne akcije “Bobovac 2006” i “Bobovac 2007”.

Akcija izbora naljepšeg balkona i okućnice predstavlja još jednu u nizu kreativnosti Opštine Kakanj usmjerenih na unapređenje životne sredine, razvijanje ekološke svijesti i kulture življenja, kaže se na službenoj web stranici Opštine Kakanj www.kakanj.com.ba.