Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rizično kupanje u rijekama na području ZDK-a

Služba za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona radi sprječavanja pojave i širenja vodom prenosivih bakterijskih, virusnih i parazitarnih oboljenja, upozorila je da postoji značajan stepen zdravstvenog rizika u slučaju kupanja u rijekama Bosna, Babina rijeka, Krivaja, Fojnica, Lašva, kao i drugim vodotocima u ovom kantonu, u koje su izlijevaju kanalizacione i druge otpadne neprečišćene vode.

«Mikrobiološke analize uzoraka vode uzetih iz vodotoka ovih rijeka pokazuju visoki stepen kontaminacije indikatorima fekalnog zagađenja što ih svrstava u kategoriju voda nepodesnih za korištenje u svrhu kupanja», stoji u saopštenju koje je potpisao prim. dr. Smajil Durmišević, načelnik ove službe.

S druge strane, u informaciji Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo ZDK-a navodi se da su dostavljeni uzorci vode iz bazena – javnih kupališta, pokazali zadovoljavajuću mikrobiološku i fiziko-hemijsku čistoću, s rijetkim i blagim odstupanjima u higijenskoj kvaliteti vode o čemu  su upozoreni vlasnici bazena i sanitarne inspekcije.

(Fena)