Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zločinac prebačen u Hag

Radovan Karadžić je nakon slijetanja u zračnu luku Rotterdam izručen predstavnicima Haškog suda koji će ga prebaciti u Scheveningen. Agencija Tanjug, javlja da se Karadžić nalazio u koloni automobila koja je jutros oko 3.45 napustila zgradu Okružnog suda u Beogradu. Ubrzo potom, nekih 15 minuta kasnije, reporter Tanjuga javio je da su četiri džipa sa zatamnjenim staklima stigla na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Agencija Beta je od izvora u srpskom Tužiteljstvu za ratne zločine rano jutros oko četiri sata dobila potvrdu da je Karadžić na putu za pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

Odluku o izručenju Radovana Karadžića potpisala je, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tibunalom, srbijanska ministrica pravde Snežana Malović. Karadžića, uhićenog 21. srpnja, je dan kasnije ispitao istražni sudac Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Milan Dilparić te donio rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Tribunalu.

Rok za žalbu na to rješenje, koju po zakonu razmatra izvanraspravno krivično vijeća, istekao je u ponoć u petak 25. srpnja, a žalba se do tog roka mogla poslati i poštom.

Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić, međutim, nije htio potvrditi da li je uopće, kada i odakle uputio žalbu. Sud je odredio “razumni rok” od dva dana čekajući da pošta stigne. Pošto žalbe nije bilo, stekli su se uvjeti da ministrica pravde potpiše odluku o izručenju.