Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“…najviše mi teško pada što je u svemu tome na udaru direktor Refik…”

U našu redakciju stigla je izjava otpuštene radnice “Brovisa”, koju prenesimo u cjelosti:

Dana 29.07.2008. godine, javila sam se u Pravnu službu preduzeća sa zahtjevom da izuzmem svoja dokumenta. Obavještena sam da je Rješenje o otkazu već upućeno poštom a da preostala dokumenta mogu preuzeti.

Tek tada sam shvatila da ću stvarno ostati bez posla i osjetila sam potrebu da iznesem stvarnu istinu događaja onako kako sam ja doživjela i koliko sam ja u tome učestvovala pa IZJAVLJUJEM sljedeće:


 

Dana 23.07.2008. godine ja i ostali radnici 2. smjene smo došli na posao, presvukli se i trebali smo za nekih 15 minuta ući u pakeraj gdje smo radili.

Dok smo se pripremali neko od muškaraca je otvorio vrata svlačionice i rekao nam „izađite žene, štrajk“. Mi smo izašle uopšte ne znajući šta se događa. Istina je da smo u zadnje vrijeme radili produženo ali je i istina da je direktor obećao da će vrlo brzo uvesti treću smjenu te da se malo suzdržimo. Također nas je upoznao da su vanredne prilike da se mora ubrzano klati radi visokih temperatura i da imamo izvoz našeg mesa, spominjao je izvoz za Hrvatsku i svi mi to znamo.

Ja sam u mjesecu julu bila sedam dana na godišenjem odmoru, ali sam čula od kolega s posla da je direktor Refik dolazio i bio sa njima cijelu noć, dok su radili.

Kada smo izašli ispred klaonice onda su nam rekli da moramo svi zajedno izaći i da je kukavica ko ostane da radi i da ćemo više postići ako nas je više.

 

(nedostaje rečenica)

 

Poslije toga sam od radnih kolega pozivana da snjima idem u Sarajevo, ali sam ja odbila jer sam vidjela da je to otišlo predaleko i tvrdim da većina radnika to nije htjela. Tačno se vidilo da je nas većina šutila i prihvatila ono što su pojedini govorili i predlagali.

 

Neovisno od saznanja da sam dobila otkaz ugovora, ja moram istaći da mi je stvarno žao što se sve to izdešavalo, ja u ovoj firmi radim oko 10 mjeseci, svaki mjesec sam redovno dobijala plaću i topli obrok, imala organizovan prevoz na i sa posla, najteže mi je što sam ja stvarno bila zadovoljna poslom, što sam u svemu do sada imala razumjevanja od direktora, obzirom da imam malo dijete pa se sve to moralo uskladiti, i najviše mi teško pada što je u svemu tome na udaru direktor Refik, koji je to najmanje zaslužio od sviju nas. Kada bi se isto ponovo desilo znala bi izabrati drugačiji način.

 

Moram još nešto dodati – Zerdo Fatima radnica na bolovanju nije se potpisala lično na taj spisak. Pozvali su je telefonom da pitaju hoće li je potpisati, ona je rekla radite šta hoćete, ja sam bolesna i oni su je potpisali.

 

Ovo je moja izjava i ja ovo potpisujem!

                                                                                                             IZJAVU DALA

                                                                                                          Smailbegović Safija