Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

To je nama naša borba dala: Neki Tufu Buzu ne smatraju herojem!

Skandalozno, bezobrazno, drsko, neljudski, izdajnički, protubosanski izgleda odluka Komisije za odlikovanja, javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti u kojoj je zanemaren prijedlog da se Teufik Tufo Buza, simbol Visočkog otpora agresoru proglasi posthumno počasnim građaninom Visokog!? I pored tri prijedloga, koji su ujedno i jedini prijedlozi što znači da nije bilo konkurencije, pomenuta komisija je ignorisla iste i za ovu godinu potpuno izostavila dodijeliti “Povelju o proglašenju počasnim građaninom”!?

Da li to znači da vlast Tufu Buzu ne smatra herojem!? Da li se obistinjuju i najcrnija razmišljanja boraca ARBiH iz ratnog vremena da će poslije agresije o njihovoj sudbini odlučivati oni koji su Bosnu branili van njenih granica ili iz podruma i  sa radnih obaveza? Ovaj gest ove Komisije zaslužuje da ona više i ne postoji jer je na ovaj način pokazala da nema svrhu i potrebni kredibilitet da bi dodijeljivali bilo kome bilo šta!

Podsjećamo, Teufik Tufo Buza predložen je od strane MZ Poriječani, Dinke Omenović i Udruženja građana Forum građana Visoko za “Počasnog građanina” Visokog. Uz sve to Mirza Ganić je predložio Tufu Buzu i za “Povelju za životno djelo”, ali očito Tufo Buza neosporno jedan od najvećih visočkih heroja i mrtav  nekome smeta kao takav.

Da bi neko bio proglašen “Počasnim građaninom” trebao je zadovoljavati slijedeće kriterije:

“POVELJA O PROGLAŠENJU POČASNIM GRAÐANINOM OPÆINE VISOKO se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine i državljanima drugih zemalja koji su se naročito istakli u odbrani i održanju kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine i razvoju i afirmaciji općine Visoko, koji su se pokazali izuzetnim patriotima i prijateljima Bosne i Hercegovine i njenih građana.U jednoj godini može se dodijeliti jedna povelja o proglašenju počasnim građaninom općine Visoko.”

Pa zar Tufo Buza ne zadovoljava ove kriterije!!??

Da li nekome smeta i porodica Tufe Buze, da li nekome smeta politički angažman njegove najstarije kćerke, da li su na djelu opet oni koji su 1992 godine slavili kada je on poginuo, a bili su neka vrsta vlasti!?

Ovaj cirkus od dodjele javnih priznanja još ćemo istraživati, vidjet ćemo šta će se desiti nakon naredne sjednice Općinskog vijeća koja je u četvrtak, a do tada ćemo pokušati dobiti komentar na ovu sramotu iz porodice visočkog heroja Tufe Buze.