Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Elvedin Muzaferija: Inspektor Abdulah Džerizović pokušao me reketirati

Elvedin Muzaferija vlasnik i direktor preduzeća Enem  iz Visokog tvrdi da mu  je Abdulah Džerizović član komisije za protivpožarnu zaštitu, tražio 300 KM za „prikrivanje“ nedostataka, čime bi mu ubrzao  potpisivanja dokumenta o tehničkom prijemu novoizgrađenog objekta u Industrijskoj zoni Ozrakovići.

 

Kada se Džerizović nakon zvanične posjetu u petak 25.jula,  najavio sam u obilazak prostora i razgovor,  Muzaferija se pripremio sa uređajem za snimanje razgovora.

„ Pripremio sam  100 KM da pređe preko primjedbi jer mi se žuri da se do kraja sedmice izvrši tehnički prijem. On je rekao da mu je to 100 KM malo, nije on za sadake. Kad sam pitao koliko „nije malo“ on je rekao da ispod 300 KM neće da priča.“ – izjavio je za Radio Q Muzaferija i dodao da je nakon toga pozvao policiju.

Priloženi snimak koji nam je Muzaferija dostavio potvrđuje njegovu priču.

 

Muzaferija ističe da je tada pokušao da uzme nazad 100 KM koje je inspektoru  Džerizoviću u prvi mah spustio na sto, međutim ovaj mu to nije dozvolio.

 

Na ovakav se korak Muzaferija odlučio jer mu je kao kaže bilo dosta podmetanja i svakakvih vrsta reketiranja s kojima se vrlo često susreće u poslu. Ovo nije prvi slučaj da je upravo on bio žrtva, sličnu je situaciju imao prije nekoliko godina, ali je tada došlo i do zastrašivanja vatrenim oružjem, pa su „posjete“ prestale.

Muzaferija u razgovoru navodi da mu je inspektor Džerizović poznat od prije iz jedne druge visočke firme, koji je i u to vrijeme tražio „svoj“ udio u poslu i bezbolnijem izdavanju dozvola.

 

„Dosta je više tog reketiranja od strane državnih službenika. Imam pored snimka još jedan dokaz, uslikanih  100 KM u njegovom rokovniku sa njegovim i mojim otiscima. Znao sam kako će reagovati na 100 KM, znao sam da će mu biti malo, jer to su megalomani, gledaju vas kroz veličinu i vrijednost vašeg objekta – ističe Muzaferija i dodaje da je ovaj tip reketiranja malo „sofisticiraniji“ jer je do sada imao priliku doživjeti komentare tipa: „ovo bi trebalo malo doraditi, imam ja jarana koji ti ovo može uraditi itd“.

 

S obzirom da je inspektora Abdulaha Džerizovića, Muzaferija zadržao u svojoj kancelariji, krim inspektori su već na licu mjesta i uzimaju podatke kako bi se formirao zapisnik o ovom slučaju.

Elvedin Muzaferija na kraju razgovora ističe da mu je drago što će ovaj slučaj izaći u javnost, jer će mu prikupljeni dokazi potvrditi njegove navode, te se nada da će nadležne institucije korektno odraditi svoj posao.