Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Protesti grupe radnika Brovis-a pred zgradom Općine Visoko: Nezadovoljstvo na obje strane – presudit će nadležne sudske institucije

Grupa od 35 radnika Brovis-a, iz sektora pakovanja, danas je okupirala ulaz u zgradu općine Visoko tražeći od načelnika Muniba Alibegovića pomoć pri rješavanju nagomilanih problema. Radnici su ogorčeni narušavanjem osnovnih radničkih prava posebno dužinom radnog vremena  koje traje i po 16 sati.

 

„ Mi svi znamo šta će on reći, da ne znamo ne bismo bili ovdje. Mi ne možemo s njim pričati kad je on nama rekao da nam j… mater…korak ovdje maknite uzet ću pušku, ubit ću vas“ – kaže jedan od radnika Brovisa koji je došao ispred zgrade općine Visoko tražeći pomoć od načelnika općine Muniba Alibegovića.

„On nas jučer uopšte nije htio saslušat, nama je dosta šutnje koja traje zadnje dvije godine. Fale nam  samo oni ljudi koji su otpušteni ili bolesni. Mi smo se obratili i federalnoj i kantonalnoj inspekciji, ali niko nam nije htio pomoći jer je on sve unaprijed potplatio“ – ističe jedan od radnika.

„Odakle nekome pravo da se tako prema nama ponaša. Ja sam samohrana majka i radije ću prositi nego raditi više u Brovisu“- ogorčena je jedna od radnica.

 

Optužbe radnika direktor preduzeća Brovis, Refik Kurgaš komentarisao je kao grupu nezadovoljnika s kojima će razgovarati putem sudskih institucija. U razgovoru s novinarom Radaija Q, Kurgaš je istakao da proteste radi grupa nezadovoljnih radnika  koja ne poštuje zakonske odredbe o najavljivanju štrajka. Kurgaš ističe da ovo ponašanje radnika njegovoj firmi koja inače zapošljava oko 400 osoba, čini ogromne gubitke, te potvrdio da su ovi radnici ostali bez posla.