Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izabrani školski odbori u osnovnim i srednjim školama

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 74. sjednici održanoj u petak, 18. 07. donijela je 58 rješenja o konačnom imenovanju članova školskih odbora za osnovne i srednje škole sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Zbog obimnosti materijala na pomenutoj sjednici Vlade nisu mogli biti razmatrani prijedlozi rješenja za imenovanje članova školskih odbora  sa područja Općine Zenice, a što je planirano za sljedeću, 75. sjednicu Vlade Kantona.


 

Inače, svaki školski odbor broji pet članova i njihov je rad volonterski, bez naknade. Prema postojećim zakonskim odredbama, sastav školskog odbora čine pet članova. Od toga, dva su predstavnika iz reda nastavnika, koje predlaže Nastavničko vijeće škole, jednog člana predlaže Vijeće roditelja, a Vlada kantona,  kao osnivač, nakon provedenog javnog oglasa predlaže dva člana, od čega jedan je predstavnik lokalne zajednice, a drugi predstavnik osnivača.

 

Recimo i to da se na objavljeni oglas za pozicije predsjednika i članova školskih odbora u 91 osnovnoj i srednjoj školi prijavilo ukupno 319 kandidata. S obzirom na to da je bilo škola za koje se nisu prijavili kandidati ili prijavljeni nisu ispunjavali uslove iz oglasa za pozicije člana školskog odbora iz reda lokalne zajednice, odnosno predstavnika osnivača, Vlada je donijela zaključak da će se ponoviti javni oglas za te škole i imenovala komisiju koja će provesti javni oglas.

 

Press služba ZDK