Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Optužnica i biografija Radovana Karadžića

Haškitribunal je 25. jula 1995. godine podigao prvu optužnicu protiv bivšegpredsjednika RS-a i najtraženijeg haškog optuženika Radovana Karadžićai generala bivše vojske RS-a Ratka Mladića, koja je imala 16 tačaka, odkojih je jedna optužene teretila za genocid, a tri za zločine protivčovečnosti.

Naredna, druga optužnica, koja se odnosila na zločine u Srebrenici,podignuta je 16. novembra 1995. i imala je 20 tačaka, od kojih ih jejedna teretila za genocid, a devet za zločine protiv čovječnosti.

Pod pritiskom međunarodne zajednice i na insistiranje SlobodanaMiloševića i ostalih lidera bosanskih Srba, 30. juna 1996. Karadžić jeprenjeo predsjednička ovlašćenja na tadašnju potpredsjednicu RS-aBiljanu Plavšić, povukao se s mjesta predsjednika SDS-a i iz javnogživota, od kada mu se gubi svaki trag.

Haški tribunal je 14. oktobra 2002. otpečatio izmjenjenu i dopunjenuoptužnicu protiv Karadžića (optužnica je potvrđena 31. maja 2000. alije ostala zapečaćena), koja je objedinjavala prethodne dvije irazdvojena je od optužnice protiv Mladića. Nova optužnica ima 11tačaka, kojima se Karadžiću stavlja na teret genocid i saučestništvo ugenocidu, zločini protiv čovječnosti, kršenje zakona i običajaratovanja.

Članstvo u SDS-u mu je prestalo kada je Skupština SDS-a RS-a 24.decembra 2001. usvojila izmjene i dopune Statuta stranke među kojima jei odredba da osobama protiv kojih je podignuta haška optužnica prestaječlanstvo u toj partiji.

U novembru 1998. SAD su ponudile novčanu nagradu od pet miliona dolaraosobama koje pomognu da se pred sud izvedu optuženi za ratne zločine, ačetiri godine kasnije (januar 2002.) na ulicama Sarajeva pojavile su sepotjernice za Karadžićem i Mladićem.

Radovan Karadžić rođen je 19. juna 1944. godine u selu Petnica nedalekood Šavnika, na Durmitoru, u Crnoj Gori. U Sarajevo je došao 1960.godine, gdje je završio srednju medicinsku školu i 1971. diplomirao naMedicinskom fakultetu, na kome je specijalizirao psihijatriju. Dioškolovanja proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje jeproučavao psihoterapiju i američku poeziju.

Do marta 1977. radio je u Centru za obrazovanje odraslih “ÐuroÐaković”, a potom na Psihijatrijskoj klinici na Koševu u Sarajevu.

Krajem 1983. i početkom 1984. radio je u Zdravstvenom centru naVoždovcu u Beogradu. U isto vrijeme bio je i psihijatar FK Crvenazvezda.

Zbog optužbi da je državnim novcem sagradio vikendicu na Palama, 1.novembra 1984. godine je otišao u sarajevski istražni zatvor, ali je, unedostatku dokaza, pušten nakon 11 mjeseci.

U Sarajevu je 26. septembra 1985. osuđen na tri godine zatvora zbog pronevjere i prevare, ali kaznu nije odslužio.

U Domu zdravlja na Voždovcu u Beogradu nastavio je da radi do 1987.kada se pridružio porodici u Sarajevu i ponovo počeo da radi naPsihijatrijskoj klinici.

Zvanično je počeo da se bavi politikom 1989. godine kada je osnovaoSrpsku demokratsku stranku (SDS). U julu 1990. izabran je za prvogpredsjednika stranke. Od ukupno 222 glasa, on je dobio 221. Bio je članPredsjedništva BiH.

Nakon proglašenja nezavisne Republike srpskog naroda u BiH 9. januara1992, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku, Karadžić jepostao njen prvi predsjednik.

U aprilu 1992. Karadžić odlazi na Pale, a vlada RS počinje 7. maja1992., mesec dana uoči prvih sukoba, da realizuje svoju odluku oformiranju sopstvenih oružanih snaga preuzimanjem srpskog vojnog kadraJNA iz BiH.

Sve vrijeme rata u BiH bio je lider bosanskih Srba i zajedno s ratnim komandantom Ratkom Mladićem, kreator ratnih operacija.

Karadžić je oženjen je Ljiljanom Zelen sa kojom ima kćerku Sonju i sina Sašu.


(FENA)