Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nataša Kandić: Važan istorijski trenutak

Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo, koji se bavi pitanjima ratnih zločina, kaže da je važan i istorijski momenat u kome se dogodilo hapšenje Radovana Karadžića. 

“Bitno je da se ovo dogodilo, iako to niko nije očekivao i decidno tražio od Srbije, uvijek je bio u pitanju Ratko Mladić, Karadžić se pominjao među ’ostalima’. Svi su vjerovali da je zadatak hapšenja Karadžića neostvariv, jer se Karadžić krije u okviru nekih manastira, prema podacima Haškog tribunala, i da ga je nemoguće naći”, podsjeća Kandić.

“Ovo ima istorijske posljedice, treba voditi računa kada se to događa. Nije bilo govora o tome u vladi premijera Koštunice, on je sišao s vlasti, pa se desilo hapšenje. U vrijeme vlade u kojoj je ministar policije Ivica Dačić, koji je bio na vrlo visokoj poziciji u vrijeme Miloševića. Ma koliko se on ograđivao, ostaje istorijski relevantno da se to dogodilo u vladi gdje je on ministar policije”, kaže ona.

Na pitanje da li će javnost saznati gdje se Karadžić krio u posljednjih 13 godina, Kandić kaže da to više nije toliko važno i da će se to saznavati na kašičicu, javio je B92.
 
“Izvjesno je da je mnogo puta bio na VMA, to je bilo nezaobilazno mjesto za sve haške optuženike i treba da dođe vrijeme preispitivanja onih koji su vodili tu instituciju”, navodi ona.(Fena)