Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dragan Dabić (Radovan Karadžić) radio u jednoj beogradskoj privatnoj ordinaciji

Na zajedničkoj konferenciji Rasima Ljajića i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, rečeno je da je Karadžić pod imenom Dragan Dabić radio u jednoj beogradskoj privatnoj ordinaciji. Oni su rekli da je Karadžić uhapšen sinoć u Beogradu prilikom premještanja sa jednu na drugu lokaciju.

 

Članovi Akcionog tima Vladimir Vukčević i Rasim Ljajić rekli su da je akcija počela juče popodne, a da su pripreme trajale duže. Oni su potvrdili da se Karadžić uglavnom branio ćutanjem, kao i da mu je uručena optužnica Tribunala.

 

Ljajić je rekao da je praćena grupa osoba, za koje se pretpostavljalo da su bili u mreži Karadžića i da je on tako lociran.

 

On je koristio lažna dokumenta na ime Dragana Dabića, a sam Karadžić nije državljanin Srbije. Vukčević je rekao da je Karadžić bio vrlo uvjerljiv u skrivanju identiteta, bavio se alternativnom medicinom, tako je zarađivao, i radio je u privatnoj ljekarskoj ordinaciji. Ni zaposleni u ordinaciji ni njegovi stanodavci nisu znali njegov identitet.

 

Posljednje mesto prebivališta bila je općina Novi Beograd. On se slobodno kretao gradom, pojavljivao se na javnim mjestima.

 

Oni su pokazali fotografiju na kojoj je Karadžić sa sijedom dugom kosom, dugom sijedom bradom i brkovima, kao i naočarima.

 

On je uhapšen u okolini Beograda prilikom izmještanja s jedne na drugu lokaciju. Akcioni tim je čekao da se Karadžić premjesti da ne bi bilo žrtava, što je, prema njihovim riječima, bilo uspješno.

 

Oni su naveli da ne mogu više informacija da daju jer se još radi rekonstrukcija kretanja Karadžića jer se možda mogu koristiti u potrazi i za još dva begunca.

 

“Ovo pokazuje da mi ne biramo ni mjesto ni vrijeme za hapšenje optuženika. Postojao je međunarodni pritisak da se uhapsi Mladić, malo ko je očekivao hapšenje Karadžića, ali operativna saznanja dovela su do locirajna i hapšenja Karadžića”, rekao je Ljajić.