Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bradati nadriljekar u Hagu će se braniti sam uz pomoć pravnog tima

Advokat haškog optuženika Radovana Karadžića Svetozar Vujačić ponovio je da je Karadžić uhapšen u petak, a ne u ponedeljak, ali je naveo da je to bilo u autobusu na liniji 83 na Novom Beogradu, a ne Batajnici kako je noćas izjavio.

MUP Srbije još sinoć se ogradio od hapšenja, navodeći da nisu učestvovali, a danas se ogradio i GSP! Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) saopštilo je da nema nikakva saznanja da se hapšenje Radovana Karadžića dogodilo u vozilu tog preduzeća.

Vujačić je najavio i podnošenje krivične prijave pošto ni on ni njegov branjenik ne znaju, kako je kazao, ko ga je uhapsio i gde je bio od petka, kada je u 21.30 uhapšen.

Prema njegovim riječima, Karadžiću je prilikom hapšenja oduzet laptop za koji se ne zna gde je. Prilikom hapšenja, naveo je Vujačić, Karadžiću je stavljen šešir na glavu i prekrivene su mu oči.

Odveden je i držan u prostoriji “dva sa tri” tri dana i nije zlostavljan.

Vujačićje  je naveo da je Karadžić dugo bio u Beogradu pod drugim imenom, radio je u jednoj ordinaciji, a ljudi koji su bili u kontaktu sa njim nisu imali pojma da je to on. Nije bio u kontaktu sa političarima u Srbiji i RS, nije imao obezbeđenje i stanovao je sam.

Radovan Karadžić je imao mjesečnu pretplatnu karticu za GSP.

Vujačić je najavio da će Karadžić u Hagu braniti sam, a u pravnom timu će, između ostalog, biti Vujačić i akademik Kosta Čavoški. Kako je naglasio, Karadžić je odličnog zdravlja i dobro se oseća.

Brat uhapšenog bivšeg lidera bosanskih Srba Luka Karadžića izjavio je da je posjetio brata i razgovarao sat vremena s njim. Luka Karadžić je novinarima kazao da žena i kćerka Radovana Kardžića imaju dozvolu da ga posjete, ali da im međunarodne vlasti u BiH ne dozvoljavaju da napuste Bosnu.

“Oni su srećni što je živ. Sonja je puna optimizma i rekla mi je da ga poljubim i da mu kažem da se drži, da su oni uz njega, da će pomagati sve što treba”, dodao je Luka Karadžić i ocijenio da ponašanje međunarodne zajednice u BiH “nije normalno”.

Prema njegovim riječima, porodica će angažovati nekoga iz advokatske kancelarije Fila da dobiju papire da pređu u Srbiju i izrazio uvjerenje da njegov njegov brat neće biti izručen narednih nekoliko dana.

“Bio je pod drugim imenom i prezimenom, radio je sa nekim ljudima koji nisu znali ko je nego su mislili da je taj kako se predstavlja. Od tog rada je i živio”, kazao je on i rekao da njegov brat nije boravio samo u Beogradu nego i u drugim mestima u Srbiji i u Bosni.

Vujačić je ranije izjavio da je Karadžić, prilikom saslušanja kod istražnog sudije Vijeća za ratne zločine, rekao da je uhapšen u petak u 21.30 u autobusu na liniji iz Novog Beograda za Batajnicu.

Vujačić, koji je zastupao Karadžića, novinarima je pred Specijalnim sudom prenio Karadžićeve riječi da je od tada držan u pritvoru “u nekoj sobi”.

Prema riječima advokata Vujačića, istražni sudija Milan Dilparić rekao je tokom saslušanja da je iznenađen tim podatkom i naveo da će Karadžićevi navodi biti ispitani.

Prema riječima advokata Vujačića, Karadžić se pred istražnim sudijom branio ćutanjem i cijeli slučaj ocijenio je kao “farsu”. Advokat je dodao da je Karadžić “odbio hranu”, da je smršao, kao i da je smiren i staložen. On je izjavio i da je ljekar pregledao Karadžića i da je konstatovao da je zdrav.

Svetozar Vujačić je još rekao da će Radovan Karadžić biti u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda do izručenja Haškom tribunalu.

Posle kratkog saopštenja iz Beograda koje je obišlo svet – da je uhapšen bivši predsednik Republike Srpske – mediji se bave nagađanjima gde se i u kakvim okolnostima hapšenje odigralo.

Prema tvrdnjama podgoričkih medija, Karadžić je uhapšen u ponedeljak, oko 19 časova, u jednom privatnom stanu na Vračaru.

Britanska agencija Rojters navela je informaciju neimenovanog “izvora bliskog srpskoj vladi” prema kojoj je Karadžić, “prepoznatljiv po dugoj, sijedoj kosi”, uhapšen u Beogradu. Prema tom izvoru, Karadžić je nekoliko nedjelja bio pod prismotrom, posle dojave jedne inostrane obavještajne službe.

Francuska agencija AFP navodi, pozivajući se na izvor blizak Tužilaštvu suda za ratne zločine, da je Karadžić uhapšen u Srbiji. Prema izvoru bliskom tajnim službama Srbije, koga je kontaktirala francuska agencija, Karadžić nije pružao nikakav otpor prilikom hapšenja i bio je “u depresivnom stanju”.

(agencije/MONDO)