Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježena krsna slava visočke crkve Sv. Prokopija

Danas je u Visokom, u crkvi Svetog velikomučenika Prokopija, obilježena krsna slava visočke crkve, kojoj je prisustvovalo oko 200 pravoslavnih vjernika iz Visokog i drugih gradova BiH. Hram u Visokom je sagrađen 1857. godine i danas je po 151. put obilježena njegova slava, upravo na dan Svetog velikomučenika Prokopija. Kum i domaćin današnje slave bio je sveštenik, jerej Siniša Maksimović iz Dervente, koji je za sve prisutne ozbezbijedio slavski kolač i slavsko žito, kao i ručak.
Jerej Marko Maleš, za Q radio rekao je da prioritetni cilj crkvene zajednice u Visokom obnova krova crkve, jer je postojeći dotrajao, ali da je veoma teško naći sredstva za tako nešto.
“Moram istaći da i dalje imamo velikih problema i oko eventualne obnove parohijskog doma, kao i popove kuće. Opština Visoko već godinama obećava pomoć u obnovi, ali do toga još nije došlo. Nama bi za obnovu ovih domova trebalo oko 80 hiljada maraka, a iz opštine su nam ponudili oko 3 hiljade, što nam nije dovoljno ni za skidanje postojeće krovne kostrukcije. Ne znam šta je razlog tome, da li samo novac ili se nema dovoljno volje za to.” – rekao je između ostalog jerej Maleš.
Dodao je također da je 6. januara 1992. godine potpisan sporazum o povratku nacionalizovane imovine SPC u Visokom, a u pitanju je zgrada u kojoj je smještena galanterija KTK, ali do povratka tih prostorija visočkog crkvi nikada nije došlo.
Inače, graditeljska cjeline crkva sv. Prokopija u Visokom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, odlukom Komisija za čuvanje nacionalnih spomenika na 13. sjednici održanoj od 2. do 8. marta 2004. godine. Spomenik je i ranije uživao zakonsku zaštitu kao spomenik na Privremenoj listi pod imenom crkva sv. Prokopija-Visoko.