Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Drugi j…, a ti se Muzafere kupaj”

Naslov teksta vremenski je neuništiva replika iz legendarnog filma “Otac na službenom putu”, nekadašnjeg bosanskog reditelja Emira, sada Nemanje Kusturice. Primjenjiva je na mnoge životne situacije, a ja ću je iskoristiti za priču o Preventovom smradu u “Kraljevskom Gradu” Visokom. Naime, ukoliko ste Visočanin i ukoliko se vozite autom sa osobom koja, recimo, nije iz Visokog, imate jako neugodnu situaciju kada saputniku trebate objasniti da niste ispustili vjetar, odnosno da nemate krepanu mačku u motoru, nego da to smrdi otpad iz Preventa, privrednog giganta koji zapošljava 10% visočkog stanovništa koje zbog te činjenice mora sa trpi sav taj smrad.

E sad, ja razumijem onih cca. 1300 zaposlnih koji redovno primaju platu u toj firmi i koji, na određeni način zbog lojalnosti prema poslodavcu to moraju opravdavati ili prešućivati. Recimo da razumijem i one poltrone koji su isti uvlakači u bilo kojem sistemu i u bilo kojoj situaciji. Ali šta ostatak Visočana i ja zajedno s njima imamo s tim!? Razlog zašto  pišem ovaj tekst je sljedeći. Gledam, slušam, čitam kako Prevent i njemu srodne firme iz holdinga ulažu u kulturu, sport, umjetnost…. Pitam se šta je od toga u Visokom? Konstatujem- ništa! Pa zašto onda moram udisati ovaj smrad? Možda zato što neki “visokomrzac” ima tal od Preventa da napravi performans i izložbu o tome kako je u vrijeme KTK bila lošija ekološka situacija nego danas? Možda je i u pravu, ali tada barem nije smrdilo!? U to vrijeme su postojali neki standardi u sistemu koji je po tom pitanju bio bolji od sadašnjeg. Možda udišemo smrad zato što miševi iz općinskog vijeća nisu smjeli postaviti niti jedno jedino pitanje predstavniku Preventa, koji je na njihovoj sjednici održao predavanje sa slajdovima o tome kako nam nikad bolje nije bilo. Na kraju sam imao dojam da je Preventov smrad ljekovit!

Šta želim reći…. Naravno da nemam ništa protiv Preventa. Naprotiv, ovim smradom oni imaju nešto protiv mene. Čak nemam ništa ni protiv toga da ga i dalje udišemo, ali da nas pri tome niko ne smatra glupanima i tako vrijeđaju našu intelignciju. Znamo mi dobro da je smrad cijena cca.1300 zaposlenih! I znamo mi da je to puta tri člana porodice! I dobro znamo da je to cca. 4000 materijalno zbrinutih ljudi! Ali, isto tako znamo da nema potrebe da mi udišemo taj smrad, dok Prevent ulaže u infrastrukturu drugih gradova! Jer, imamo i mi sportskih klubova. Imamo i mi muzičara sa snimljenim albumima, koji nemaju izdavača i materijalnih sredstava da ih izdaju.

Šta želim reći…. Udisat ćemo mi Vaš smrad gospodo, ali ste vi dužni društvenoj zajednici Visokog, kao u svim drugim zemljama, to vratiti na određeni način. Znaju i naša djeca šta su to dječija igrališta, znaju i naši rukometaši i fudbaleri šta je to kvalitetna ishrana, redovna plata i vrhunski rezultat i Urban Sevdahu treba spot za promociju albuma itd…itd….

Evo, sad je aktuelna priča o tome kako ćemo u Visokom proizvoditi nešto i za brodove. Super! Ali, znamo i to da je ta vrsta proizvodnje toksigena, jer je dovoljno na Google-u ukucati “Elan Oborac”, pa da vidimo šta je Hrvatsko Ministarstvo okoliša reklo o tome. Ako nije moglo u Oborcu zašto bi u Visokom?

Mi ne bismo da smo Muzafer iz naslova teksta. I mi bismo da malo j….., pa nam se ne bi bilo mrsko ni kupat’!