Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočica možda nije piramida, ali je sigurno mjesto gdje su nekada luksuzno živjeli Bosanski kraljevi! (FOTO)

Visočani, Bosanci i Hercegovci i ne slute kolika istorijska vrijednost se nalazi na vrhu brda Visočica, za koje Semir Osmanagić tvrdi da je „Piramida Sunca“. Ali to je sada nebitno, jučer smo boravili na Visočici nakon silnih turista i avanturista željnih senzacija. Ono što smo uslikali i što smo vidjeli je nešto sasvim suprotno od raznih teorija, vidjeli smo fakte i artefakte. Vidjeli smo zidove, vrata, osmatračnice, zatvor, tri nivao rezidencije bosanskih kraljeva, stari srebreni novac koji je kovan tako da se na jednoj strani nalazi grb bosanske države, a na drugoj je lik Svetog Grgura…. Vidjeli smo nepobitne dokaze srednjovjekovne bosanske države.


 

Ovo je trenutno zasigurno najbitnije arheološko nalazište za BiH i njenu državnost. Stručnjaci koji rade na ovom lokalitetu ne kriju svoje oduševljenje otkrićima koja se dešavaju gotovo svake minute. Na „Kraljevskom Gradu“ trenutno radi 21 osoba uz nadzor nekolicine stručnjaka. U Visokom pomalo razočarano lokalno stanovništvo što nije ugledalo piramide kao u Egiptu ne pridaje neki poseban značaj ovom više nego značajnom otkriću. Ostali mediji u BiH sporadično prenesu agencijsku vijest. Pola od tih medija ne vjeruje da je Bosna ikad bila država i u vezi s tim i ne zanima se za jednu vrstu ovakvog istraživanja koje nam pokazuje da je Bosna bila veoma moćna srednjovjekovna država i da kao takva nije nastala AVNOJ-em, što nam nameću zapadni odnosno istočni susjedi. Tragedija je u tome što tri naroda u BiH pomalo zbunjena i zatrovana nacionalizmom ne može da vjeruje da su postojali neki kraljevi prije 700 godina koji nisu bili ni srbi, ni hrvati, a Boga mi ni muslimani. Oni su imali neku svoju Crkvu Bosansku i vjerovali u nekih svojih deset pravila i kao nešto šurovali sa tada moćnim Dubrovnikom i Venecijom, te kao takvi nisu interesantni u svrhu dnevne politike.

 

Visoko je kraljevski grad i to niko ne može pobiti. U Visokom je krunidbeno i grobno mjesto najvećeg bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, Kulin Ban je stolovao u Visokom i ovdje je pronađena ploča sa njegove crkve, Visočica je bila rezidencija bosanskih kraljeva koja će nam otkriti mnoge nejasnoće, pretposljednja bosansku kraljica Katarina Kosača je preko Visokog, Kreševa i Fojnice bježala od Turaka prema Dubrovniku. Visoko je najveći „memory stick“ bosanske istorije.

 

Istina, trenutno je puno smutnje oko svih ovih silnih istraživanja i svakojakih istraživača, ali onog trenutka kada se sistematski uvežu visočki Muzej, Zemaljski muzej iz Sarajeva, visočki Franjevci, lokalna vlast, Kantonalna Vlada, nadležna Federalna ministarstva i drugi zaljubljenici srednjovjekovne bosanske države veoma brzo ćemo ugledati pravi pravcati luksuzni dvorac i utvrdu nekada raskošnih bosanskih kraljeva koji se nisu dijelili na srbe, hrvate i muslimane, oni su jednostavno bili BOSANCI!

 

(Slike pogledajte u sekciji „foto korner“)