Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FENA: Naučna konferencija o “Bosanskoj dolini piramida”

Prva međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida koja će biti održana od 25. do 30. augusta okupit će nekoliko desetina naučnika iz više zemalja svijeta. Sarajevo će tih dana biti središte rasprave međunarodne naučne zajednice o kompleksu piramidalnih građevina u Visokom.

“U prijavljenom abstraktu za Konferenciju vodeći egipatski naučnik za istraživanje piramida, trostruki doktor arheoloških nauka dr. Nabil Swelim, ističe da otkriće bosanskih piramida traži da se u definiciju piramida uvrste i ‘piramidalna uzvišenja’ koje je oblikovala ljudska ruka, a koja su nastajala po jedinstvenom scenariju”, izjavio je Feni osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić.

Članovi Ruske akademije tehničkih nauka iz Moskve, geofizičari dr. Oleg Khavroshkin i dr. Oleg Tsyplakov, komparirat će seizmička polja i signale na egipatskim i bosanskim piramidama čiji rezultati, kazao je Osmanagić, pokazuju da je riječ o vještačkim građevinama.

“Vodeći egipatski geolog prof.dr. Muhamed El Anbaawy, u saradnji s arheolozima prof.dr. Monom Fouad Aly i prof.dr. Abu Bakr Moussom s Univerziteta u Kairu, prezentirat će rezultate laboratorijskih analiza uzoraka s bosanskih piramida prilikom kojih su dijagnosticirani vještački cementni materijali kao vezivo između blokova”, izjavio je Feni Osmanagić.

Britanski istraživač Philip Coppens, autor knjige “Novo doba piramida”, u svom referatu traži zajedničke karakteristike i svrhu egipatskih, meksičkih, peruanskih te bosanskih piramida koje je posjetio 2007.

“Poljski fizičari dr. Anna Pazdur i Andrzej Rakowski s Odjeljenja za radioizotope Silesijanskog tehničkog Univerziteta objavit će prve rezultate radiokarbonskih analiza pronađenih organskih materijala iz podzemnog kompleksa tunela Ravne”, istakao je Osmanagić.

Njima će se pridružiti bh. naučnici – prof.dr. Muhamed Pašić s Univerziteta u Zenici koji je analizirao brojne uzorke ploča pješčara s Bosanske piramide Mjeseca u Institutu “Kemal Kapetanović” dokazujući njihov vještački nastanak te prof.dr. Husnija Resulović iz Zavoda za pedologiju koji će govoriti o starosti tla iznad piramida.

Međunarodnom naučnom nivou Konferencije doprinjet će prisustvo osnivača moderne Biblioteke u Aleksandriji profesora Mostafe El Abbadija, zatim dekana najvećeg arheološkog Fakulteta u svijetu prof.dr. Alaa Shaheena s Univerziteta u Kairu te dekana Fakulteta umjetnosti Ein-Shams Univerziteta iz Kaira prof.dr. Mohameda Sayel Khalila.

(Fena)