Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vijesti iz sjedišta ZDK

Sa željom da unaprijedi ambijent i intenzivira ulaganja u svih dvanaest opština, Ministarstvo za privredu ZDK pripremilo je podsticaje opštinama koje osnivaju nove poslovne zone. Podsticaji će se izdvajati iz sredstava ubranih po osnovu koncesionih naknada, a u ovoj godini je za te namjene predviđeno milion maraka.
«Pravo na podsticaj imaće opštine koje projektuju poslovne zone na parceli ne manjoj od tri hektara, a podsticaj po jednoj zoni iznosiće maksimalno 300.000 KM. Ukupni podsticaji za jednu opštinu neće moći premašiti iznos od pola miliona maraka», kazao je Fahrudin Omerhodžić, ministar privrede ZDK.
Prema dvjema studijama čiju je izradu sufinansirala i Vlada ZDK, na području ovog kantona postoje 44 lokacije, ukupne površine 572 hektara, na kojima je moguće osnovati poslovne zone. Uprkos tome, poslovne zone formirane su u samo nekoliko opština – Zenici, Visokom, Tešnju, Brezi i Žepči. (Zeda)
————-
Mirsada Silajdžić, diplomirana ekonomistica iz Breze, nova je direktorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK. Rješenje o postavljenju donijela je Vlada ZDK na svojoj posljednjoj sjednici. Na ranije raspisani konkurs, pored Silajdžićeve, prijavili su se Ivica Dujmović iz Zenice i Šemsudin Muhić iz Zavidovića. (Zeda)
————-
Jedinica za podršku policije MUP ZDK nedavno je dobila patrolne i pse za otkrivanje narkotika. Za kupovinu dva njemačka ovčara i jednog labradora, vozilo za transport i neophodnu opremu proizvođača iz Njemačke i Holandije, kantonalna vlada izdvojila je 100.000 maraka. Objekat za smještaj životinja opremljen je u sklopu Policijske stanice Nemila kod Zenice, a psi su povjereni certificiranim vodičima pasa iz te jedinice – Josipu Vidoviću, Nedžadu Hodžiću I Esadu Bahtiću.
“Psi su prošli obuku u Centru za obuku pasa u Konjicu i ta obuka je ‘na pola puta’. Za veoma kratko vrijeme psi su postali veoma poslušni i vjerujem da će uskoro biti odlično oružje protiv narušavanja javnog reda i mira, posebno na masovnim skupovima, te u borbi protiv narkotika”, kazao je Semir Šut, komandir JP MUP ZDK, na prezentaciji nove opreme priređenoj za novinare na planini Smetovi kod Zenice. (Zeda)