Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vijećnici OV Visoko o prednostima otvaranje deponije na području općine Visoko

Na narednoj sjednici OV Visoko, zakazanoj za subotu 12.jula, vijećnici će razmatrati pitanje opravdanosti smještaja Regionalne deponije na području općine Visoko.

Podsjećam, u okviru projekta SERDA – e kojim je predviđena izgradnja sanitarne deponije za opsluživanje oko 135 000 stanovnika ove regije, jedino su općine Vareš i Visoko dale konkretne prijedloge za smještanje ove deponije.

Lokacija Margita u Bulčićima(općina Visoko) je za sada ocijenjena najpovoljnijom i u geografskom smislu u odnosu na lokaciju u Varešu, ali će posljednju riječ ipak dati vijećnici OV i mještani ove lokacije.

Kako bi se mještanima okolnih područja, ali i ostalim stanovnicima općine Visoko približila ova ideja otvaranja sanitarne deponije u Bulčićima, predstavnici općinske Komisije za estetsko uređenje i zaštitu čovjekove okoline dali su i nekoliko pozitivnih efekata  smještaja Regionalne deponije na području općine Visoko.

 

Tako bi se otvaranjem ove deponije trajno riješio problem deponovanja otpada čime bi znatno bili smanjeni transportni troškovi komunalnog otpada u odnosu na troškove odvoza otpada. Smještajem deponije na područje naše općine smanjile bi se cijene pružanja usluga, a izgradnja deponije bi ubrzala izgradnju kompletne komunalne infrastrukture za šire područje deponije.

  Uz regionalnu deponiju  bi bile izgrađene i jame za odlaganje organskog otpada što je gorući problem u mesarskoj industriji na ovim područjima

   Bili bi stvoreni uslovi za izgradnju pogona za recikliranje otpada, prije svega boca i kesa koje su najveći uzročnik onečišćenja kako vodotoka tako i zelenih površina

   Otvorila bi se nova radna mjesta za lokalno stanovništvo

   Uklonile bi se divlje deponije

   Stvorili bi se kvalitetni uslovi za razvoj turizma uz čistu i ugodnu životnu sredinu što bi poboljšalo kvalitet ljudi na ovim područjima

 

Općinski vijećnici izjašnjavat će se o toku ovih aktivnosti uz koje je planirano skoro održavanje okruglih stolova i predavanja o prednostima  lociranja regionalne sanitarne deponije na području općine Visoko.