Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoki: Eksperti iznenađeni nalazima u kraljevskom gradu

Stručni tim Zemaljskog muzeja BiH je u dosadašnjim radovima na srednjovjekovnom bosanskom kraljevskom gradu Visoki, na lokalitetu brda Visočica, postigao odlične rezultate, a članovi tima su pozitivno iznenađeni jer do sada nije bilo indicija da neki od tih nalaza postoje na ovom lokalitetu, izjavio je danas za Fenu ekspert Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić.

Do sada je pronađeno šest većih komada arhitektonske plastike i nešto manjih, najvjerovatnije iz 15. stoljeća, za koje se može reći da su ostaci kasnogotičke arhitekture. Ovi nalazi prebačeni su u Zavičajni muzej u Visokom, koji je partner u ovom projektu.

Od drugih nalaza, naveo je Sijarić, nađeni su ostaci keramičkog posuđa, kao i željezni vrhovi strijela za luk ili samostrel.

Pronađeni su dijelovi čaše za koju Sijarić kaže da je dosta karakteristična i da se gotovo sigurno radi o uvozu iz Njemačke. Nađeno je i dosta drugih sitnih nalaza.

Dosadašnji nalazi pokazuju da je posvećivana velika pažnja izgledu grada u kojem su povremeno boravili srednjovjekovni bosanski kraljevi, a obitavao veliki knez bosanski.

Stručni tim Zemaljskog muzeja BiH sistematski će raditi na ovom lokalitetu cijeli juli i august, a cilj ovogodišnjih radova je istražiti jednu trećinu površine lokaliteta te da se dođe do samih temelja i otkrije sistem gradskih zidova.

Radove na kraljevskom gradu Visoki finansira Vlada Federacije BiH putem Federalnog ministarstva kulture i sporta.

(Fena)