Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tabuti s tijelima 307 Srebreničana iz Visokog otputovali u Srebrenicu (FOTO)

307 tabuta srebreničkih žrtava  otpremljeno je danas iz Visokog prema Srebrenici i Memorijalnom centru u Potočarima gdje će biti ukopani 11.jula na 13. godišnjicu pogibije.

Najmlađa žrtva među ekshumiranim i identifikovanim tijelima je 15- godišnji Behrudin Dervišević, a najstariji je 84- godišnji Nazif Suljić. Tijela žrtava identificiranih u Tuzli u visočkim Gradskim grobljima su opremljena za dženazu.

Na jutrošnjem ispračaju porodicama žrtava  se obratio i načelnik općine Visoko Munib Alibegović.

„Na ovaj način mi dajemo i naš doprinos očuvanju njihove žrtve od zaborava, od trenutka njihovog stradanja naša je obaveza i obaveza pokoljenja poslije nas nikada ne zaboraviti njihovu istrajnost u borbi za istinu i pravdu. Da počinjeni zločin bude kažnjen i da svojim zaboravom ne dozvolimo da se on ponovi“ – izjavio je Munib Alibegović.

Kolona vozila s tijelima žrtava krenula je oko 9.45 sati pravcem Visoko – Vogošća – Sarajevo. Predviđeno je da se nakratko zaustavi pred zgradom Predsjedništva BiH kako bi im bila odata počast i proučena Fatiha.
Potom će kolona krenuti pravcem Baščaršija – Han-Pijesak – Vlasenica, a dolazak u  Potočare planiran je za 16 sati. Tabuti će do četvrtka u 19 sati biti smješteni u Tvornici akumulatora u Potočarima, kada će biti prebačeni pred musalu.

(Fotografije pogledajte u sekciji “foto korner”, autor Kenan Pašić)