Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Članovi Izvršnog odbora MIZ Visoko posjetili Islamski centar u Šarenim Hanovima

Dana 05.07.2008./ 02. Redžep 1429. h.g. od strane članova Izvršnog odbora MIZ Visoko na čelu sa predsjednikom g-dinom Ugarak Džemilom i glavnim imamom h Ibrahim ef Hadžićem upriličena je  prva zvanična posjeta ovog tijela Islamskom centru u izgradnji Šareni hanovi- Moštre.

Sa velikim oduševljenjem članove IO MIZ Visoko dočekali su predsjednik  Salko ef Omerbegović i članovi Građevinskog odbora koji su u svojstvu pravih domaćina otvorili sva vrata za uvažene goste i omogućili pogled sa tek završenih minareta na panoramu Šarenih hanova  ali i priliku da se odozgo „baci“ pogled na  svježe bakrom pokriveno kubbe  ove moštranske ljepotice.  

Članovi Izvršnog odbora MIZ Visoko imali su priliku da vide kako se u  kratkom roku uz pomoć Uzvišenog Stvoritelja i dobrih ljudi (kamen temeljac položen 05.04.2006.g) dobro organizovanim potezima  i domaćinskim odnosom može postići mnogo. 

Svi poslovi na izgradnji ovog kompleksa ( džamija, poslovni prostori, imamski stan, obdanište, biblioteka i drugi sadržaji koje će da ponudi ovaj objekt  ) napreduju paralelno tako da danas imamo već završena dva minareta, kubbe džamije i stolarijom „Ugarak“  zatvoreni svi otvori na objektu ( prozori, vrata, portali…) .

Naselje Šarenih hanova ali i okolna mjesta već odavno imali su potrebu za izgradnjom jednog ovakvog objekta koji će ponuditi brojne sadržaje i omogućiti obavljanje namaza kao i klanjanje teravih namaza kako je to bilo i tokom prošlogodišnjeg ramazana kada se teravih namaz obavljao u jednom dijelu  novo izgrađene džamije, s tim da ove godine, ako Bogda, planira se klanjanje teravih namaza u  još nezavršenoj sali na spratu džamije koji je i predviđen za obavljanje namaza.   

Ostalo je još neki bi rekli malo, a oni koji rade na tome mnogo posla, zato uzeh sebi slobode da poručim: „ ovo je prilika i poziv za Vas dragi čitaoci, priključite se izgradnji Allahove kuće, budite jedan od vakifa“ ! 

Po obilasku objekta u izgradnji nije propuštena prilika i odbijen poziv člana građevinskog odbora Gaši Æerima da se kahva popije u slastičarni preko puta džamije koja je inače porodična tradicija ovog vrijednog džematlije.  

(Autor Senad Goralija)