Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Neočekivano otkriće: Profesor Fuad Šećerović sastavio “prozor” starog Grada Visoki(FOTO)

Izuzetno zanimljivi i neočekivani dijelovi starog grada Visoki za koji se pretpostavljaju da su dio prozorskog okna iskopani su tokom posljednja dva dana na arheološkom lokalitetu brda Visočica iznad Visokog. Pretpostavlja se da se radi o dijelovima prozora grada  Visoki za koju neki naučnici tvrde da je  starija i od Vranduka i Bobovca.

Neočekivano očuvane  kamene dijelove u oblik prozora  sastavio je profesor Fuad Šećerović visočki umjetnik  koji je nakon kratkog  pogleda na iskopane dijelove vrlo brzo skicirao pretpostavku izgleda prozorskog okna.

„Uz vrata koja su iskopana tokom rata 1994.g., ovi i kameni dijelovi predstavljajun najveće otkriće što je još jedna potvrda starosti i značaja grada Visoki u prošlosti“ – izjavio je profesor Šećerović.

Prema njegovim pretpostavkama, širina  prozora je oko 170 cm, visina oko 160 sm te sadrži bogat rad koji je i pored više stotina godina starosti izuzetno očuvan.

Zanimljivo je i to što se na jednom od kamenih stubova ističu i zapisi pisani sitnim slovima, te sadržavaju i riječ „Visoko“ pisanu bosančicom.

Naravno, detaljna će analiza pojasniti tačnu starost ovih kamenih dijelova, te dati  okvirni izgled Starog grada Visoki u kojem su stolovali bosanski vladari od Kulina bana do kralja Tvrtka II Kotromanića.

 

Radovi na iskopavanju starog grada Visoki kojim rukovodi  arheolog Lidija Fekeža stručnjak za period srednjeg vijeka, bit će nastavljeni još dva mjeseca.

Više fotografija pogledajte u foto korneru.