Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dlakić vs. Alibegović: Ko je u pravu? – Poznati i ugledni Visočani duguju “Visočici” i po nekoliko hiljada KM!

Javna prepucavanja na sjednicama općinskog vijeća Visoko česta su posljednjih mjeseci. Nerijetke su situacije iznošenja i demantiranja ovakvih i onakvih navoda i informacija, a posljednji koji su svoje izjave potkrijepljivali dokumentima su načelnik općine Munib Alibegović i direktor JKP „Visočica“ Visoko, Ermin Dlakić.

Na majskoj sjednici OV Visoko, Alibegović je je informisao javnost  da je NK „Bosan „ platila dugovanja iz protekle tri godine, te da na području Visokog nema vodovodnih i kanalizacionih cijevi koje datiraju iz perioda Austrougarske”. Dlakić je te izjave demantirao prilažuči analitičke kartice na kojima su navedeni neplaćeni dugovi Uprave NK “Bosna“( 116 294,44 KM), kao i podatke da su u ulicama Rašidovića, Jevrejska, Oruča i Braće Zečevića još uvijek aktivne vodovodne i kanalizacione cijevi stare preko 60 godina.

 

S obzirom da je finansijska konstrukcija za ulaganja u obnovu ove komunalne oblasti uglavnom ograničena na oko 150 000 KM godišnje, za ovu su godinu odabrane ulice Zečevića, Perendina, Jevrejska, Burića i Franjevačka. Nažalost ove se godine zbog neplaniranja povećanja utroška sredstava u ovoj oblasti neće raditi ulica Rašidovića u kojoj su, tvrdi Dlakić, još u funkciji cijevi iz Austrougraskog perioda.

 

„Moraju biti veća ulaganja u rekonstrukciju vodovodne mreže, jer su gubici ogromni i bojim se da ćemo ostati bez vode. Greška je i to što mi nemamo dugoročnog plana, ne znamo kada ćemo imati završenu izmjenu cijevi, a  sluha za ovu oblast još niko nema“ – istakao je Dlakić i dodao da će skori izbori opet pokazati da se puno obećava, a malo radi.

 

S obzirom na ranija iskustva Dlakić smatra da se u predizbornoj kampanji ne bi trebali iskorištavati komunalni problemi koji opet daju lažne nade biračima, a  rezultata nema nigdje.

Ponavljajući stari problem neusklađenosti u radu  te kopanja ulica za potrebe polaganja telefonskih kablova, plinskih instalacija te vodovodnih i kanalizacionih cijevi, Dlakić je izjavio da ovakav rad umanjuje rezultate na terenu i guta ogromna finansijska sredstva.

 

Dodatan i stalan problem su dužnici ovog preduzeća za pružene komunalne usluge i potrošnju vode. Od oko 6000 korisnika njih 673 su dužnici sa preko 500 KM. Za neke su podignute i tužbe, a dugovi fizičkih lica iznose i do 8,5 hiljada KM.