Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U susret lokalnim izborima: Munib protiv Asmira, Asmir protiv Nurije, Nijaz protiv Izeta, Izet protv Jasmine

Rok za prijavu lista za naredne lokalne izbore je 7.07.2008.godine u Visokom što se tiče stranaka koje imaju najveći broj vijećnika već je sve poznato. Liste su sastavljene, imena poznata. Prije nego objavimo sva imena onih koje ćete birati u zakonodavnu vlast za naredne četiri godine, da bi bilo malo interesantnije prvo ćemo objaviti samo imena kandidata za načelnika i nosioce lista SDA, SBiH i SDP-a, stranaka koje su na određeni način trenutna vlast u Visokom. Privatno sam vidio sve tri konačne liste i moram priznati da nisam baš presretan, ali valjda je to najbolje što imamo, ako nas neka od ovih uslovno rečeno manjih stranaka ne iznenadi?

SDA kao trenutno najjača politička stranka u Visokom sa 13 vijećnika i načelnikom iz svojih redova opet će Muniba Alibegovića ponuditi kao svog kandidata za još jedan mandat, bez obzira što su na sve moguće načine pokušali osporiti njegovu kandidaturu. Nosilac liste u SDA će biti Nijaz Šahinović, koji je do zadnjeg dana bio u opciji za kandidata za načelnika. Do zadnjeg dana bilo je i pitanje da li će nosilac liste biti on ili Hasan Prelić.

SBiH je prije dvije godine na Opštim izborima odnijela ubjedljivu pobjedu, kao kandidata za načelnika biračima opet nude Asmira Hodžića koji je za stotinjak glasova izgubio prije četiri godine upravo od Muniba Alibegovića. Kao nosilac liste pojavljuje se Izet Smajević.

SDP trenutno ima tri vijećnika, prije četiri godine imao je devet i svog načelnika, oni se nadaju da bi mogli napraviti pomak i u prvoj varijanti imali su odličnu ideju da se ne “troše” u utrci za načelnika jer objektivno nemaju šanse ni kvalitetnog kadra i željeli su svu snagu usredotočiti na nosioca liste i listu što bi bilo nekako i logično. Ali na kraju su, citiram, ” ipak kao ozbiljna politička partija” odlučili za mjesto načelnika ponuditi Nuriju Rašidovića, dok će nosilac liste biti Jasmina Zubić.

Da li će se političko sivilo i nakon ovih izbora nastaviti, da li će neke druge stranke i eventualne koalicije pomrsiti račune trenutnim vladarima visočkog jada moći ćemo nagađati uskoro, kada i zvanično budu poznate sve liste i sva imena koja budu na tim listama.