Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Treba li vratiti prijemne ispite u visočku gimnaziju?

Proteklih nekoliko godina visočki gimnazijalci, jedni su od najboljih matematičara i fizičara na području Ze-do kantona. Kao dokaz tome, jeste i prvo mjesto na kantonalnom takmičenju prije četiri godine, a u toku prošle godine, učenici ove škole bili su sedmi u BiH, te pojedinačno osvajači bronzane medalje. Ni ove godine situacija nije mnogo drugačija, jer su učenici gimnazije “Visoko” osvojili sedmo mjesto na Federalnom takmičenju najboljih matematičara. Međutim, profesor matematike u visočkoj gimnaziji, Fuad Šećerović smatra da rezultati mogu biti i bolji, ali da neke stvari treba u temelju promijeniti. Kraj školske godine, ponovo je pokrenuo inicijativu oko uvođenja prijemnih ispita u gimnaziju, jer prema riječima prof. Šećerovića, na taj način bi učenici mogli biti mnogo spremniji i obučeniji kada su određeni predmeti u pitanju.
“Zanimljivo je da je u gimnaziji Visoko u periodu od 2001. do 2005. godine na popravni ispit iz matematike išlo oko 21,6 posto učenika, a tada su bili prijemni ispiti. Nakon ukidanja prijemnog, broj onih koji su išli na popravni, dakle u periodu od 2006. do 2008. godine je čak 40 posto. To je ustvari dokaz i potvrda da nama trebaju ponovo prijemni ispiti i da nam je generalno na neki način sistem poremećen. Malo se radi da učenicima, malo se vježba.” – rekao je prof. Šećerović.
On dodaje da je greška i do Prosvjetno-pedagoškog savjeta na nivou kantona, jer se skoro nikako ne radi na testiranju učenika i profesora. Tako je posljednje veće testiranje u visočkoj školi bilo prije 12 godina, kada su zabilježeni relativno slabi rezultati.
“Tražili smo nekoliko puta i od prijašnjih i sadašnjih ministara da se nešto poduzme po ovom pitanju, ali rezultata za sada nema.” – izjavio je prof. Šećerović.