Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Još tri vijesti iz ZDK-a

Vlada u Zenici uključila se u projekat nabavke besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola na području ZDK, koji će biti finansiran sredstvima Vlade FBiH. Iz proračuna Ministarstva za obrazovanje FBiH za tu namjenu predviđeno je izdvajanje osam miliona maraka, od čega za potrebe kupovine udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u ZDK biti izdvojeno 1,4 miliona maraka.
“Pokušaćemo da obezbjedimo uslove i realizujemo taj projekat, iako mislimo da nemamo dovoljno vremena i da će realizacija projekta u cijeloj FBiH kasniti”, izjavio je premijer ZDK Miralem Galijašević. (Zeda)

—–

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je iz budžeta za Javno komunalno preduzeće “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica 20.000 KM.
Kako je izjavio kantonalni premijer, Miralem Galijašević, sredstva se isplaćuju na ime subvencija uvođenja i certifikacije sistema za upravljanje kvalitetom po međunarodnom standardu BAS ISO 9001:2000.
“Privrednom društvu Vimar komerc d.o.o. Visoko na ime subvencioniranja administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnog objekta površine 569 metara kvadratnih odobreno je 20.000 KM”, izjavio je Galijašević. Vimar komerc se bavi preradom mesa i mesnih prerađevina.

(Fena)

—–

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o raseljenim osobama i povratnicima koji je od nje tražilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice ZDK-a.

Na ovakav potez kantonalna Vlada odlučila se kako bi ubrzala aktivnosti oko gašenja kolektivnih centara za raseljene osobe i izbjeglice u ovom kantonu. Kako je izjavio Miralem Galijašević, premijer ZDK-a, prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o raseljenim osobama i povratnicima predviđa subvencioniranje troškova alternativnog smještaja sadašnjih stanovnika kolektivnih kampova.

«Jednočlanim domaćinstvima iz budžeta kantona pripada subvencija od 100 KM. Dvočlanim i tročlanim domaćinstvima planirane su subvencije od 120 KM, četveročlanim i petočlanim po 150 KM, a šestočlanim i brojnijim domaćinstvima subvencije od po 180 KM», obrazložio je premijer Galijašević.

Ukupna planirana sredstva za ove namjene do kraja godine iznose 40.000 KM.

(Fena)