Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Visokom se insinuira o lihvarstvu, a mene banka legalno reketira

Kao i svakog dana izlazeći iz zgrade pogledam u poštanski sandučić i vidim neki papir,  znam da nije vrijeme za plaćanje računa, znam da sam uredno platio kablovsku i internet, znam da nije vrijeme za kredit. Kontam neko me se starinskom metodom sjetio i poslao mi razglednicu. Otvorim sandučić, kad jeste razglednica, ali iz banke. Pomislih kako su opet dosadni jer često neprovjeravaju redovno uplate pa mi šalju gluposti i neka upozorenja i sramote me pred žirantima.

Međutim ne radi se o grešci, otvorim kovertu kad tamo moj otplatni dug, moje ime i prezime, moj matični broj, moja kamatna stopa, moja glavnica, stari – novi anuiteti!? Tu zastanem! Što stari, što novi anuiteti? Uzmem da pročitam popratni list papira u kojem me obavještavaju da su u skladu sa aktuelnim promjenama na finansijskom tržištu, bili primorani donijeti Odluku o izmjeni kamatnih stopa na kredite za fizička lica!? Ja još uvijek ne kontam kakve veze ja imam s tim?

Dalje u obrazloženju piše:

“Vjerujemo da ste upoznati sa promjenama EURIBOR-a, kamatne stope Evropske centralne banke koja je u šestom mjesecu tekuće godine dostigla stopu od pet procenata na godišnjem nivou. Visina navedene kamatne stope direktno utiče na troškove zaduživanja na mđunarodnom tržištu.

Dosadašnje troškove prouzrokovane porastom EURIBOR-a snosila je Banka i nismo željeli korigovati cijenu Vašeg kredita. Međutim, nastavljen trend rasta EURIBOR-a prouzrokovao je neophodnost korkcije kamatnih stopa na kredite u otplati.

U skladu sa Ugovorom o kreditu koji ste zaključili kamatna stopa bit će korigovana i pimjenjivat će se od 1.08.2008.godine, prema dospijeću sljedećeg anuiteta Vašeg kredita u otplati.

U prilog Vam dostavljamo novi otplatni plan sa prikazom novog iznosa mjesečnog anuiteta…….”

Čitam i ne mogu čudom da se načudim! Znači evo ti, ako ti nije nešto jasno ko ti je kriv što si uzeo kredit kod nas (istina tadašnji ugovor nisam ni čitao, bilo mi bitno samo klepit lovu i kupit stan), i ubuduće ako ti opet pošaljemo opet šuti i trpi. I sve tako dok ne otplatiš na 20.000KM još 8.388,79KM kamate!?

Možda ovo i ima nekog smisla ali da mi živimo u Ugandi, da ne znamo šta je internet i da BiH nije dio Evrope, gdje ipak koliko toliko žive pismeni ljudi koji znaju čitati. Moja kamatna stopa za stan je 12,12%. Bio sam kod prijatelja u Parizu prije četiri godine kada je kupovao stan i kada se “svađao” sa bankom za 0,4%, jer je želio kamatu za stan od 4,6%, a banka mu nudila 5%. Pa jel to ekonomski okupatori zaista misle da ovdje žive samo neobrazovani seljaci kojima su oni instalirali muzne instrumente i izvlače i ono malo ekonomske moći koje ima ova zemlja?

Naravno da misle i to im prolazi zbog domaćih izdajnika i lihvarčića koji imju sitne interese u cijeloj priči. Umjesto da smanje vozne parkove, večere, švaleranja i svoje ionako precijenjene plate, oni opet po leđima proleterijata.

Da budemo jasni, ja ću ovo naravno plaćati jer sam potpisao takav Ugovor i popušio foru, moja rata će biti veća za 15KM. Ali koliko je ovakvih kao ja, cijelo Visoko, cijela Bosna i Hercegovina!?

 I sad pitanje za kraj, da li je ovo legalno reketiranje? Evo i odgovora, jašta je nego reketiranje!