Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Glasati il` ne glasati…za koga glasati?!

Nije važno za koga glasati (uslovno govoreći), važno je izaći na izbore i demonstrirati demokratiju jer je to, biva, vladavina naroda. Zato šesti, četvrti, drugi ili prvi put svi na izbore, s tatom ili bez tate (babe).

Jest da vrlo često od nekoliko zala biramo ono manje, od nekoliko budala najmanju ili najveću ali kad već možemo, bolje da biramo nego da ne biramo, jer u toj situaciji neko drugi bira umjesto nas. U najgorem slučaju treba izaći i poderati SVOJ glasački listić i pokazati svijest. Prestati šutjeti i trpjeti. Taj glasački listić je moj bolan, MOJ i ja ću sa njega da uradim šta hoću ali ne dam da ostane neiskorišten. Nego svi na izbore, dižite guzice po onoj od «Štuka», «svi na ulice, dižimo guzice». Nema nam druge! Jest da mi nismo birali ovu demokratiju ali kad ona već dopušta da mi u okviru nje biramo makar i od dva, tri, četiri… zla manje, bolje je da biramo i to, nego da “manipulisana masa” bira u ime nas.

Zna se da glasački listić babe, nane, bake koja ne zna ni čitati ni pisati i glasački listić univerzitetskog profesora vrijedi isto – jedan glas, ali bolje zanemariti sujetu i glasati nego nekog ko ne zna čitati i pisati a kamo li koristiti savremene informacione tehnologije pustiti da glasa i izabere čovjeka po svojoj mjeri. Jer ta baka, nana, baba će sutra ionako u grob a ti i ja ćemo ostati da «uživamo» blagodati njenog izbora. Zato, ustvari ne treba ni glasati za babe, bake i nene, nego za mlade ljude koji će živjeti približno koliko i mi. Više ću uživati kad ga sutra smijenim nego kad mi pobjegne u grob. Treba glasati za mlade ljude koji znaju strane jezike, ljude koji mogu komunicirati sa Amerikancem, Arapom ili Francuzom a da ne maknu iz topline vlastitog doma. A ne za ljude koji s njima ne bi mogli ni rukama ni nogama da se sporazumiju sve i kad bi mu ih na noge doveli.  Dosta je više džuturuma i metuzalema koji čitav život pričaju kako je nekad bilo lijepo i kako će jednog lijepog sunčanog dana uz njihove zasluge opet biti lijepo a ne znaju ni računar upaliti a kamo li šta napisati na njemu. Doduše neki znaju igrati «karti» na njemu. A neki su sigurni da se gasi tako što se utikač izvadi iz utičnice. 

Zato olovku u jednu a djevojku/ženu pod drugu pa na biračko mjesto. To vam je kao da ste i izašli, čak i jeftinije. Poslije možete i da se odmorite uz kafu jer ste obavili građansku dužnost.

I ne zaboravite: da je glasanje toliko beznačajno, ne bi se ovi što išću glasove toliko trudili da ih dobiju. I kako jednom neko reče: «misliti i vršiti veliku nuždu nije isto» e pa tako vrijedi i za izbore, glasati i vršiti veliku nuždu nije isto, mada se u obje situacije morate malo napregnuti, neko i malo više. U svakom slučaju, bolje se napregnuti na vrijeme nego sa zakašnjenjem.