Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Poticajna sredstva za privrednike i farmere

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odobrila je isplatu 144.000 KM poticajnih sredstava za dva privredna subjekta koja nisu u vlasništvu bh. državljana, a čiji su proizvodni kapaciteti izgrađeni u općinama Breza i Maglaj. 

Po 72.000 KM dobila su preduzeća «Perutnina Ptuj B» d.o.o. Breza i «Natron Hayat» d.o.o. Maglaj. 

«Perutnini Ptuj B» sredstva su odobrena na ime refundacije administrativnih troškova za izgrađeni proizvodni objekt, dok je «Natron Hayat» d.o.o. Maglaj spomenuti  iznos dobio na ime refundacije administrativnih troškova za izgrađene objekte za djelatnost proizvodnje celuloze, papira i kartona. 

«Općoj zadruzi Ide-Al iz Visokog na ime premije za kapitalna ulaganja u izgradnju i instaliranje rashladnih uređaja bit će isplaćeno 25.000 KM. Radi se o jednoj od najuspješnijih zadruga u BiH koja okuplja više od 200 poljoprivrednika. Udruzi poduzetnika i poslodavaca Žepče na ime premije za kapitalna ulaganja u izgradnju i instaliranje rashladnih uređaja odobreno je 20.000 KM», izjavila je Mirzeta Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a. 

Poljoprivrednoj zadruzi «Zenica» za organizovanje karantina za životinje na području Zeničko-dobojskog kantona, u naselju Mošćanica, odobreno je 5.000 KM. 

Sedam privrednih subjekata iz ZDK-a koji se bave preradom i otkupom mlijeka na ime premije za otkup mlijeka s područja ovog kantona, za IV kvartal 2007. godine podijelit će 64.000 KM. 

Vlada ZDK-a odobrila je i isplatu 93.800 KM za 337 farmera i to na premije za uzgojenu steonu junicu, dok je za premije za 45 farmera koji se bave uzgojem rasplodnih krmača osigurano 20.200 KM. 

(Fena)