Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Počela kampanja “I ti možeš puno učiniti – Spasimo djecu od droge”

Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je povodom Međunarodnog dana borbe protiv droge najavio kampanju “I ti možeš puno učini – Spasimo djecu od droge”. 

Direktor ovog zavoda dr. Ahmed Æerim izjavio je da će  timovi Zavoda provesti širu kampanju prema svim građanima Kantona.

“Izradili smo veliki broj plakata, letaka i drugog materijala s jasnim i kratkim porukama kojim želimo utjecati na razvoj svijesti kod pojedinca, a samim tim i cijelog društva, kada je u pitanju borba protiv ovisnosti. Ozbiljnost i količina narkomanije u našem okruženju sve nas je zatekla. Sreću u nesreći imali smo da je Vlada ZDK-a prepoznala potrebu formiranja institucije koja će se baviti prevencijom, liječenjem i rehabilitacijom ovisnika”, izjavio je dr. Æerim. 

Prema najnovijim podacima, na području ZDK-a ima 437 registrovanih ovisnika, od kojih metadonsku terapiju svakodnevno koriste 203. Prosječna dob ovisnika je 31,29 godina.

Najstarijem ovisniku je 55, a najmlađem svega 16,5 godina. 

Kako je danas na pres-konferenciji u Zenici izjavio dr. Ahmed Æerim, najviše registrovanih ovisnika 323, ima u Zenici, u Tešnju  37, u Visokom 28, Brezi 17, Kaknju 10, Maglaju 9, Doboj-Jugu 5, Zavidovićima 3 i ostalim mjestima 5 ovisnika. 

(Fena)