Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dino Merlin press team: Pitanje o himni BiH ocijenjeno najprovokativnijim, a odgovor izazvao različite reakcije

Odgovor Dine Merlina o eventualnom angažmanu na novoj bh himni izazvao je dosta reakcija u bh javnosti. Pitanje novinara Radija Q Adnana Jašarspahića ocijenila je kao najprovokativnije na promociji Merlinovog posljednjeg albuma „Ispočetka“,  Vesna Andree Zaimović PR i članica press teama Dine Merlina. Odgovor je izazvao dosta različitih reakcija u domaćoj javnosti. Radi potpunog informisanja u nastavku pročitajte potpuno pitanje i odgovor sa presss konferencije.

 

Pitanje: Vi ste autor prve bh himne. Ovih je dana raspisan konkurs za tekst himne. Jeste li razmišljali da ponudite ponovno tekst „Jedna si jedina“ ili eventualno neki novi tekst?

 

Odgovor: Himna „Jedna si jedina“ je nasilno ukinuta. I šta se sad dešava? Dešava se sad „tuk na utuk“. I uzalud što će sad praviti tekstove i što će praviti nove melodije, jedan dio će uvijek pjevati „Jedna si jedina“ zato što im je nasilno oteta. I one budale što su to uradile, sad će tek imati problema. Jer ovo što se sad desilo u Skenderiji, to ne može niko nikoga nagovoriti na to. Ljudi intuitivno osjećaju da im je nešto što su voljeli uzeto, a uzeto im je zato što je to Dino Merlin napisao. I sad će tek imati belaj. Nažalost je to tako. Ja sam u više navrata godinama govorio da sam legitiman građanin ove zemlje, da sam legalista, da potpuno podržavam konkurs za novu himnu. Ja nisam plaćenik koji sad piše nekakve note i tekstove za to. To vam jednom treba samo doć’. Ta himna je nastala 1992.g. u maju, u agoniji, kad smo sjedili za stolom pokojni Davorin Popović, rahmetli Mirza Delibašić, Stjepan Kljujić i ja. I kad je Stjepan Kljujić u svom šarmantnom stilu s leptir mašnom, a gore je gruhalo da te Bog sačuva, rekao meni „šta čekaš, idi pravi himnu!“. I ja sam doslovno te noći to napravio! I sad misle, dođeš iz pozicije „hljeba i igara“ i sad si u poziciji jednog hedonističkog ili lijepog života, i sad ćemo to pisat’. Pa, ne nastaju himne tako. Nemate vi u prošlosti paradigme i primjere da himne nastaju iz udobnih fotelja. Nastajale su u vremenima koja su bila imanentna. Svaka umjetnost nastaje iz ogromnog bola, iz nužde ili ne nastaje nikako. To je jedan veliki problem. Ja bih želio da napomenem, da kažem svima da ako je izabrana himna od gospodina Šestića i da ako neko napravi lijep tekst, ja bih zamolio sve ljude ove zemlje neka je pjevaju, „ali dabogda kćeri da te aga uzme“, jedni će pjevati jednu, drugi drugu, treći treću …“ – odgovorio je Dino Merlin.