Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakon uklanjanja obimne vegetacije sa vrha Visočice konačno jasna slika naselja i tvrđave…

Tokom uklanjanja vegetacije na gradinama srednjovjekovnog grada Visoki na vrhu Visočice, pred početak arheoloških istraživanja, radnici “Gradskih grobalja” naišli su na reljefnu ploču tešku desetine kilograma. O pronalasku vrijednog artefakta obaviješten je Zavod za zaštitu spomenika FBiH.

– Odvaljujući panj sa donjeg bedema koji okružuje tvrđavu, radnici su pronašli ploču. Izrađena je od mekog lokalnog pločastog kamena, duga oko 70 centimetara. Na njoj je plitko urezana dupla svastika i dio nekog, vjerovatno, ćiriličnog natpisa – istakla je arheolog Lidija Fekeža.

Ploča i još jedan dio obrađenog kamenog točka prebačeni su u prostorije Zavičajnog muzeja u Visokom, gdje će biti obavljen detaljniji pregled i dešifriranje natpisa.

Skidanjem zelenila, detaljnim iskorjenjavanjem obimne vegetacije sa vrha Visočice, konačno se dobija slika nekadašnjeg izgleda lokaliteta iz perioda srednjovjekovne Bosne.

– Ovo je treći nalaz sa istog lokaliteta. Kamena vrata sa dovratnikom pronađena su 1993. i na njima se nalazi tekst na bosančici i prikaz starih Bošnjana sa perjanicama, štitom i kopljem, a prošle godine pronašli smo kamen na kojem se jasno vide riječi “ase pisao”.  Mi u Zavičajnom muzeju oduševljeni smo odvijanjem događaja na Starom gradu. Nadamo se da će biti još pronalazaka od 1. jula, kada i zvanično počinju arheološka istraživanja – dodaje Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja.

(stultitia@gmail.com, www.avaz.ba)