Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zaustavite kontinuirani urbicid Visokog i službu za urbanizam vratite Općini, a privatnim poslom se bavite kod kuće od svojih para!

Služba za urbanizam općine Visoko rekoše mi neki “važni” lokalni političari je, citiram, “privatna firma pod okriljem državnog službovanja” . Vođeni time malo smo studioznije razmotrili izgled Visokog i novonastalu arhitekturu odnosno ono što je od nje ostalo. Urbicid koji se kontinuirano vrši na području gradskog jezgra je do te mjere bezobrazan da Visoko više uopšte ne liči na sebe. Ako pogledate najveće zgrade u Visokom vidjet ćete da apsolutno narušavaju arhitekturu ovoga što je od Visokog ostalo. Osim toga te “velike” zgrade čim izniknu odmah zauzmu sve “državnog” prostora oko sebe i pretvore ga u nelegalni parking. Sve moguće banke u Visokom prave apsolutnu zbrku po pitanju parkinga, a  “nelegalnim” zauzimanja prostora koji se nalazi oko banke prave nepodnošljivi kolaps u saobraćaju. Onda dolaze policjaci koji kažnjavaju nepropisno parkirane, na propisnom mjestu za parking jednosmjerne ulice, koje je opet nepropisno dodjeljeno bankama ili drugim licima. A sve to “uređuje” neko iz pomenute službe.

Uz pobrojano svaki mogući trotoar u Visokom je zauzet i pretvoren u društvo jednog lica koje se bavi svakojakim obrtom. To nije dovoljno, pa se nerijetko zauzimaju i dijelovi ulica. U sred grada kao na teferiću djeluje ringišpil, u jednosmjernoj ulici postoji taksi štand na koji taksisti ulaze kroz zabranu. U istoj toj ulici amnestirani povratnik nakon agresije zauzeo općinsku javnu rasvjetu, malo je preuredio i uzeo sebi za pravo da kontroliše količinu luxa na tom području!? Gradska Groblja nam zasađuju cvijeće po zelenim površinama kao da smo u 1968, samo što još kanabis ne raste, ali zato rastu fakture u službi za finansije i iznosi na njima, a sve to plaćaju porezni obveznici koji se prema tim zelenim površinama odnose kao životinje, samo što ih još ne pasu? Vratimo se arhitekturi…… 

Sve postratne zgrade u Visokom izgledaju jako ružno, zato što su ili nedovršene zbog dubioze investitora ili zbog toga što vješti vlasnici urade fasadu samo s lica radi tehničkog prijema dok je ostatak zgrade ruglo. Uz srušenu Wemu i izgled Visokog sa autoputa gdje je prizor pun neselektivno poredanih nedovršenih objekata na “Arnautovičkoj ploči” izgledamo kao da još uvijek padaju granate po nama.

Ako se malo odvojite od gradskog jezgra, kuće k'o u Šapcu, otpadi kojekakvih sirovina na sve strane, u Hanovima u Moštru cijelo naselje nelegalno, na Bucima čovjek sam od sebe pravi Zanatski centar, još niko ne zna svrhu i namjenu Podvanjskog mosta, pa ni onog mosta u Zimči, cijela raskrsnica oko betonskog mosta u vlasništvu Centrotransa zato što je neko u katastru navodno nekad tako pogrešno upisao!? I to nikome ne smeta? Sve što je zasmetalo pomenutoj službi je “Halimova stepenica” bivše gradske kafane oko koje će se kasnije napraviti sva silna frka oko smjene načelnika i sve to samo zato što neko iz Službe nije bio u talu!?

Zna li neko u općinskoj administraciji za pojam odgovornost, smjena, otkaz, nanošenje štete općinskom budžetu….? Ko je davao dozvole pojedincima da nam narušavaju javni red i mir kojekakvim zabavama za široke narodne mase sa sumnjivim turbo folk muzičkim sadržajima, ako znamo da u Službenim novinama piše da se poslije 23.00h ne može narušavati nečija privatnost samo zato što ti je neko izdao nelegalnu dozvolu za izgradnju nelegalnog objekta u koji legalno dovodiš šund izvođače sa njihovom šund muzikom i uznemiravaš normalan svijet!?

Na kraju svih krajeva koliko je to Općina i njen budžet bogatiji od silne urbicidne gradnje nekada vještih trgovaca, a danas arhitektonskih diletanata?