Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dr.Boro Lazić: “Narkomanija je ponašanje koje se može spriječiti, ovisnost je bolest koja se može liječiti”!

Da li je neko mogao pretpostaviti, kada ga je, pun radosti i strepnje, vodio na prvi čas u školi, u novom odijelu i sa novom torbom đaka prvaka, da će jednoga dana, to malo biće uredno začešljano majčinim suzama radosnicama ili bakinim željama zavezanih kikica, nekoliko godina kasnije, ležati na podu nekog javnog WC-a krvave ruke iz koje viri špric, nakon upravo odgledane poslednje scene filma koji se zove život. Niko to nije pretpostavio, ali se nažalost desilo mnogima.” – uvodni je citat knjige „To može biti i vaše dijete“ autora dr. Bore Lazića psihijatra, stručnjaka za bolesti ovisnosti. Dr. Lazić je i šef stručnog tima specijalne bolnice za bolesti ovisnosti u Beogradu.

 Promociji ove izuzetno zanimljive i poučne knjige u Velikoj sali općine Visoko, sinoć je prisustvovao mali broj Visočana. Iako je tema naša svakodnevica i potreba da se o njoj što više govori i u krugu porodice i na ulici, nažalost  prioritet su  imale utakmice aktuelnog Evropskog prvenstva u nogometu.

Prema riječima dr. Bore Lazića pri pisanju knjige korištena su iskustva stečena u radu sa ovisnicima liječenim u Specijalnoj bolnici za bolesti ovisnosti, kao i iskustva drugih, visoko profesionalnih ustanova iz svijeta, sa kojima ova bolnica sarađuje.

„Svačije dijete sutra može da postane ovisnik, bolest ne bira, a izazovi sa kojima se današnja djeca suočavaju podrazumijevaju i droge. Mi smo uvjereni da se na nastanak bolesti može uticati, odnosno, da se ona može spriječiti. To se može postići profesionalnom i ispravnom edukacijom djece i njihovih roditelja. Samo ispravan stav djeteta prema drogama, koji je formiran unutar porodice, daje djetetu snagu da u presudnom trenutku kaže Ne drogama“ – istakao je tokom predavanja dr.Lazić.

Ovaj će vrsni stručnjak danas od 10.00 sati gostovati i u programu Radija Q. Vaša pitanja gostu možete postaviti putem brojeva telefona 032 730 740 i 730 741 ili putem emaila
radioq@bih.net.ba.