Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za projekte podrške povratku obezbjeđeno dva miliona maraka

Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH obezbjedili su preko dva miliona maraka za finansiranje projekata podrške povratku sa područja i na područje ZDK.
 

Sa 1,070 miliona maraka iz Bužeta ZDK i dodatnih 500.000 maraka Vlade FBiH finansirat će se projekat obnove stambenih objekata u ZDK i drugim dijelovima BiH gdje je ostvaren povratak iz ZDK.

 

«Kroz taj projekat namjeravamo obnoviti najmanje 50 stambenih jedinica povratnika i raseljenih osoba. Javni poziv je završen, primili smo preko 300 prijava i uskoro će biti objavljena lista korisnika», saopćio je ministar za izbjeglice i raseljene osobe ZDK Josip Martić.

 

Prema riječima ministra Martića, Vlada ZDK će asfaltiranje puta koji povezuje povratničke zaseoke Grlići, Barosi i Jašarevići u zavidovićkoj mjesnoj zajednici Dubravica sufinansirati sa 40.000 maraka, dodatnih 50.000 odobrilo je resorno federalno ministarstvo, a lokalne vlasti u Zavidovićima osigurale su 10.000 KM.

 

Sa 40.000 KM Vlada ZDk će sufinansirati i obnovu infrastrukture u 11 mjesnih zajednica u općini Olovo. Projekat predviđa popravak puteva, izgradnju jednog mosta, izgradnju javne rasvjete i druge intervencije na lokalnoj infrastrukturi, a sufinansirat će ga i Vlada FBiH sa 120.000 KM.

 

Za rekonstrukciju mjesnog vodovoda u selu Borovica kod Vareša, u kojem je do sada obnovljeno preko 100 kuća, Vlada ZDK je udruženju Naš dom Borovica odobrila sredstva u iznosu 7.000 maraka.

 

Vlada ZDK finansijski je podržala i dva projekta podsticaja povratka u mjestima u Republici Srpskoj. Zajedno sa vladama FBiH i Kantona Sarajevo, te Općinskom Višegrad, Vlada ZDK finansirat će rekonstrukciju objekata kolektivnog stanovanja umjestu Međeđa kod Višegrada. Propjekat je vrijedan 300.000 KM, od čega će Vlada FBiH izdvojiti 150.000 KM, Vlada KS 100.000 KM, Vlada ZDK 30.000 KM a lokalne vlasti Višegrada preostalih 20.000 KM.

 

Za rekonstrukciju puta Gornji Teslić-Memića brdo u mjestu Gornji Rankovići u općini Teslić, Vlada ZDK je izdvojila sredstva u iznosu 36.000 maraka. (Zeda)