Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Visokom 24 odjeljenja za nove srednjoškolce

Uskoro počinje upis učenika u srednje škole za narednu školsku godinu, dakle onih koji su završili osnovne škole. Kada je opština Visoko u pitanju, u Visokom je planirano da u novu školsku godinu, prema informacijama iz ZDK 657 učenika bude raspoređeno u 24 odjeljenja.
U Visokom će biti obavljen upis u MSŠ „Hazim Šabanović“, zatim gimnaziju Visoko, Medresu „Osman ef. Redžović“, kao i u Franjevačku klasičnu gimnaziju.
Kada je MSŠ „Hazim Šabanović“ u pitanju, učenici će moći birati između 5 tehničkih škola i 8 stručnih. Što se tiče tehničkih škola, na raspolaganju učenicima će biti 6 odjeljenja, od čega su dva odjeljenja Ekonomske tehničke škole, a ukupno je planiran upis 156 učenika u tih 6 odjeljenja. Kod stručnih škola, planiran je upis 234 učenika, koji će biti raspoređeni u 8 odjeljenja raznih stručnih škola.
U visočkoj Gimnaziji na raspolaganju imaju 4 odjeljenja sa po 27 učenika sa prve razrede u novog školskoj godini. Prema nekim pokaznim anketama rađenim u proteklom periodu, očekuje se da na prve prijemne rokove izađe oko 140 završenih osnovaca.
I Franjevačka klasična gimnazija u Visokom, jedina klasična gimnazija u BiH, u šk. god. 2008/09.  vrši upis učenika u dva odjeljenja. Po drugi put nakon II. svjetskog rata, osim dječaka koji žele biti fratri, prima i druge učenike, dječake i djevojčice, koji žele steći klasično obrazovanje. Za vanjske đake osiguran je internatski smještaj u novoobnovljenome Franjevačkom đačkom domu. Ukupno je planiran upis u dva odjeljenja sa po 30 učenika.
Osim navedenih škola, upis će se vršiti i u Medresi „Osman ef. Redžović“ u Čajengradu, ali nažalost nismo uspjeli saznati detalje vezane za upis u ovu ustanovu.