Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naša Stranka: Javno pismo Miloradu Dodiku i Nedžadu Brankoviću

U nekoliko posljednjih dana svjedoci smo novih ubistava i ranjavanja počinjenih vatrenim oružjem u našim gradovima. Obračuni vatrenim oružjem su postali naša svakodnevnica, a žrtve niko više i ne broji. U društvu u kojem prema podacima UNDP-a pola miliona osoba ilegalno posjeduje vatreno oružje, za očekivati je da će se u buduće samo povećavati broj ranjavanja i ubistava nedužnih osoba nelegalnim vatrenim oružjem.

U skoro cijeloj BiH posjedovanje nelegalnog oružja se smatra prekršajem, a kazne za takvo kršenje zakona su nedopustivo blage. U prošlosti smo bili svjedoci pojedinih projekata EUFOR-a, UNDP-a i drugih međunarodnih organizacija koji su za cilj imali smanjenje broja vatrenog oružja u nelegalnom posjedu bh. građana. Na žalost, ni entitetske ni kantonalne vlade, ni mnogobrojna ministarstva se nisu tokom posljednje decenije bavila ovim zabrinjavajućim sigurnosnim problemom, a tragični broj mrtvih i ranjenih sugrađana i sugrađanki svakodnevno raste.

Naša stranka poziva federalnog premijera Nedžada Brankovića i premijera RS-a Milorada Dodika da do kraja ovog mjeseca informišu javnost o tome na koji način se bore protiv svakodnevnog narušavanja sigurnosti stanovništva, te da nam objasne na koji način će spriječiti buduća ubistva nedužnih građana i građanki. Pozivamo oba premijera da se javno obavežu da će donijeti strategiju kojom će se poboljšati sigurnosna situacija naše djece, građanki i građana i da će u najskorijem roku, a najkasnije do oktobra 2010. godine, skupiti pola miliona komada vatrenog oružja koje se trenutno nalazi u ilegalnom posjedu građana.